Banner 980x90

Arī Viļakas un Balvu novadu pašvaldības atbalsta aicinājumu pārtraukt RPIVA likvidācijas procesu

Daugavpils, 31.janv., LETA. Arī Viļakas un Balvu novadu pašvaldības ir atbalstījušas aicinājumu valdībai pārtraukt Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidācijas procesu.

Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija) aģentūrai LETA pastāstīja, ka RPIVA Alūksnes filiālē patlaban studē daudzi jauni cilvēki no Viļakas novada. Šeit savas zināšanas papildina arī daudzi pašvaldības iestāžu darbinieki. Un RPIVA Alūksnes filiāles likvidācija var radīt nopietnas problēmas reģionālajā politikā.

"Sākumā var šķist, kas var būt labāks - mācīties RPIVA un saņemt Latvijas Universitātes diplomu. Diemžēl izglītības ministrs par saviem vārdiem atbildēs tikai tik ilgi, kamēr būs ministrs un nekas negarantē RPIVA filiāļu neslēgšanu nākotnē. Savukārt apmācāmajiem ir liela starpība vai mācību iestāde atrodas nepilnas stundas brauciena attālumā vai arī vairāku simtu kilometru attālumā," norādīja Maksimovs.

Balvu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītāja Lauma Kaļva informēja, ka reģioni, tai skaitā arī Balvu novads, ir ieinteresēti, lai augstskolu sniegtie pakalpojumi būtu pieejami arī attālākos reģionos.

Jau vēstīts, ka tuvākajās dienās vairāku galvenokārt Kurzemes pašvaldību vadītāji plāno nosūtīt valdībai aicinājumu pārtraukt RPIVA likvidācijas procesu.

Aģentūras LETA rīcībā nonācis sagatavotās vēstules teksts, kurā pašvaldību vadītāji neatbalsta RPIVA likvidāciju un lūdz "pārtraukt RPIVA likvidācijas procesu, jo tas var negatīvi ietekmēt reģionu attīstību". Sagatavotās vēstules autori aicina veikt visaptverošu Latvijas augstākās izglītības analīzi, ievērojot labas pārvaldības principus un Eiropas Komisijas rekomendācijas, kā arī iesaistīt pašvaldību vadītājus visās turpmākajās diskusijās un lēmumu pieņemšanā saistībā ar RPIVA.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ("Kuldīgas novadam"), šo aicinājumu jau atbalstījuši Kuldīgas, Tukuma, Ventspils novada, Skrundas, Alsungas un Brocēnu pašvaldību vadītāji, taču vēstules saskaņošana vēl ir procesā un esot sagaidāms, ka to parakstīs arī citu pašvaldību vadītāji no dažādiem Latvijas reģioniem.

Aicinājumu apturēt RPIVA likvidāciju plānots nosūtīt 18 adresātiem, tostarp Ministru kabinetam, Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), Saeimas frakcijām, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai u.c.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja skaidroja, ka RPIVA filiāles saglabāšana Kuldīgā ir svarīga ne vien Kuldīgai, bet arī citiem kaimiņu novadiem. RPIVA filiāle ir būtisks atspaids vietējiem jauniešiem un jau strādājošajiem pedagogiem, kuriem tiek nodrošināta iespēja studēt tuvu mājām vai savai darba vietai. Ja šādas iespējas nebūtu, kopējā izglītības kvalitāte reģionā samazinātos, kas var kalpot par papildus motivāciju iedzīvotāju aizbraukšanai uz lielajām pilsētām vai pat ārzemēm, skaidroja Bērziņa.

Kuldīgas pašvaldība esot iepazinusies ar IZM projektu par RPIVA likvidēšanu, kas paredz augstskolas pievienošanu Latvijas Universitātei un Kuldīgas filiāles saglabāšanu, taču nekādas garantijas par filiāles saglabāšanu ilgtermiņā gan neesot. "Garantiju nav nevienā variantā, jo 2019.gadā ir paredzēta visu programmmu pārakreditācija, un nav skaidrs, kas būs tālāk," atzina Bērziņa.

Jau vēstīts, ka IZM izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē iesniegusi rīkojuma projektu par RPIVA likvidēšanu ar šā gada 31.augustu.

Rīkojuma projekts paredz, ka RPIVA tiks likvidēta, to pievienojot LU. Tādējādi RPIVA tiks likvidēta kā atsevišķa augstskola un zinātniskā institūcija.

LU nodrošinās studiju programmu īstenošanu RPIVA filiālēs Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā, Ventspilī un minēto filiāļu attīstību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)