Banner 980x90

Daži likumi, kas jāievēro kontaktlēcu lietotājiem

Mūsdienīgu, ērti lietojamu kontaktlēcu parādīšanās ir radījusi revolūciju redzes korekcijas jomā, ļaujot ikvienam izbaudīt to brīvību un ērtības, ko sniedz atvadīšanās no brillēm. Kontaktlēcām ir daudz priekšrocību, ko novērtē visa vecuma kontaktlēcu lietotāji. Sākot ar to, ka kontaktlēcas ļauj pilnībā izbaudīt jebkuras aktivitātes, atvieglo ceļošanu, un beidzot ar to, ka lēcas neizmaina nēsātāja vizuālo tēlu.

Tomēr jāatceras, ka kontaktlēcas nav vieni vienīgi prieki un ērtības, šī redzes korekcijas līdzekļa izvēle arī nozīmē to, ka nepieciešams ievērot dažus likumus, kuriem nav atkāpju, jo tikai tad iespējams nodrošināt, ka kontaktlēcas sniedz vajadzīgo redzes korekciju, kā arī ir acu veselībai drošas.

Nelietot kontaktlēcas ilgāk par noteikto laiku
Viens no stingrākajiem likumiem, kas kontaktlēcu lietotājiem jāievēro, attiecas uz lēcu lietošanas laiku – gan stundām diennakts ietvaros, gan dienām mēneša ietvaros. Vienmēr jāseko kontaktlēcu ražotāja un acu ārsta norādēm, jo lēcu veidi ir dažādi, katram no tiem var būt cits lietošanas režīms, kam jāseko. Piemēram, ir kontaktlēcas divu nedēļu un arī mēneša lietošanai. Katrā gadījumā jāseko, lai pēc šīm noteiktajām dienām tiktu izmantots jauns lēcu pāris. Dienu skaitu noteikti nedrīkst pārsniegt, jo lēcas vairs nav iespējams pilnībā notīrīt, uz tām sakrājas olbaltumvielas, paaugstinās acu iekaisuma risks. Lai izvairītos no tā, ka esat aizmirsuši nopirkt jaunas kontaktlēcas, varat izmantot tādu noderīgu pakalpojumu kā kontaktlēcu abonements, ko piedāvā kontaktlēcu interneta veikals Lensor.eu. Tas nozīmē, ka pārdevējs pats seko līdzi tam, lai laikus piegādātu jums jaunu lēcu pāri.

Vieglāks lietošanas režīms ir vienas dienas kontaktlēcām, tām nav jāseko kopšanai un dienu skaitam, jo katras dienas beigās tās jāizmet un nākamajā dienā jāņem jauns, sterils lēcu pāris.

Ievērot roku higiēnu
Arī roku higiēnas nodrošināšana ir viens no galvenajiem likumiem, kas jāievēro kontaktlēcu lietotājiem, lai garantētu, ka nerodas acu iekaisumi un saslimšanas. Tieši ar netīrām rokām visbiežāk uz lēcu virsmas tiek nogādāti netīrumi un baktērijas. Pirms lēcu aiztikšanas ir rūpīgi jānomazgā rokas ar siltu ūdeni un jānosusina tādā veidā, lai uz rokām nepaliktu pūkas no dvieļa, papīra gabaliņi utt. Tāpat jāatceras, ka pēc roku nomazgāšanas nedrīkst lietot krēmus un losjonus, jo tie nedrīkstētu nonākt uz lēcu virsmas.

Nemazgāt lēcas ar ūdeni, neiet ūdenī ar kontaktlēcām
Kontaktlēcu kopšanā nekādā gadījumā nedrīkst izmantot ūdeni. Lēcas nedrīkst mazgāt un tīrīt ar ūdeni. Ūdens sastāvā var būt kādi mikroelementi vai baktērijas, kuras nonāk uz lēcu virsmas un pēc tam acīs, kas jau tālāk var rosināt iekaisumu un citu saslimšanu rašanos.

Lēcu saskare ar ūdeni ir aizliegta jebkurā veidā. Tas nozīmē, ka ar kontaktlēcām nedrīkst iet baseinā, dušā, pirtī, atklātajās ūdens tilpnēs. Pirms tam lēcas ir jāizņem vai arī jāizmanto vienas dienas lēcas, kas pēc tam jānomaina pret jaunu pāri, kā arī jālieto ūdens aizsargbrilles.

Lēcu kopšanai jāizmanto tikai speciāls lēcu šķīdums
Iegādājoties kontaktlēcas, jāpērk arī speciāls lēcu kopšanas šķīdums, kas jāizmanto lēcu tīrīšanai un uzglabāšanai konteinerā. Lēcu kopšanas šķīdumi ir dažādi, tāpēc labāk konsultēties ar speciālistu, kurš būs piemērotāks, kā arī jāvēro sava reakcija, jo var gadīties, ka uz kādu produktu ir jutīgāka reakcija. Tad var izmēģināt citu šķīdumu. 

Katrā reizē, kad lēcas tiek izņemtas no konteinera, tas ir jāiztīra un šķīdums jāizlej. Liekot lēcas atpakaļ konteinerā, tajā jāielej jauna šķīduma deva. Vienu un to pašu lēcu šķīdumu nedrīkst izmantot atkārtoti.

Reizi pusgadā jādodas pie acu ārsta
Ikvienam, kurš ikdienā izmanto kontaktlēcas redzes korekcijai, jāatceras vismaz reizi pusgadā apmeklēt acu ārstu, lai veiktu pārbaudi. Ārsts pārliecinās, ka acis ir veselas, noskaidro, vai nav nepieciešams mainīt korekcijas līdzekļa parametrus. Vajadzības gadījumā tiek izsniegta jauna recepte. Regulāri acu ārsta apmeklējumi ļaus izvairīties no acu saslimšanām un citām problēmām. 

Ja lēcu lietošanas laikā ir kādas sūdzības un nepatīkami simptomi, acu ārsts jāapmeklē pēc iespējas ātrāk, protams, uzreiz arī pārtraucot lēcu izmantošanu, kamēr nav noskaidrots problēmu cēlonis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)