Banner 980x90

Līdz martam atliek pilna sprieduma sagatavošanu lietā par zādzībām no Latgales lūgšanu namiem

Daugavpils, 22.janv., LETA. Krimināllietā par zādzībām no Latgales lūgšanu namiem pilna sprieduma pieejamības termiņš pagarināts līdz 8.martam, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Minētajā lietā apsūdzētajām personām Latgales apgabaltiesa pastiprinājusi soda mērus. Renatam Macunavičam, kam Balvu rajona tiesa bija piemērojusi cietumsodu uz diviem gadiem un trīs mēnešiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, aiz restēm būs jāpavada četri gadi un seši mēneši.

Tā kā ir atradusies viena no nozagtajām svētbildēm, Macunavičam piespriesto materiālo kompensāciju Latgales apgabaltiesa no 9500 latiem (13 517 eiro) ir samazinājusi līdz 7000 latu (9960 eiro).

Pjotram Ļebedevam un Sergejam Kazakovam, kam pirmās instances tiesa bija piemērojusi reālu brīvības atņemšanu uz attiecīgi diviem gadiem un trīs mēnešiem ar policijas kontroli uz tādu pašu laiku un diviem gadiem un trim mēnešiem ar policijas kontroli uz trim mēnešiem, tagad aiz restēm būs jāpavada trīs gadi un septiņi mēneši.

Ceturtajam apsūdzētajam Aleksejam Balovņevam saglabāts iepriekš piespriestais soda mērs - nosacīta brīvības atņemšana uz diviem gadiem un diviem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz divarpus gadiem.

Par pirmās instances tiesas spriedumu šajā lietā ir saņemtas divas apelācijas sūdzības un apelācijas protests. Vienu apelācijas sūdzību iesniegusi cietusī puse, viena - saņemta no apsūdzētā pārstāvja, savukārt apelācijas protestu iesniedzis prokurors.

Visi trīs apsūdzētie, kuriem piespriests reāls cietumsods, jau atrodas apcietinājumā.

Kā ziņots, pēc Krimināllikuma 175.panta 4.daļas - par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, - šajā lietā tika apsūdzētas četras personas - 1970.gadā dzimis Lietuvas pilsonis un trīs 1976., 1977. un 1978.gadā dzimuši Latvijas pilsoņi.

LETA jau ziņoja, ka 2012.gadā Latgalē strauji palielinājās noziedzīgo nodarījumu skaits, kas saistīti ar reliģisku priekšmetu zādzībām no lūgšanu namiem. Šie noziegumi izraisījuši plašu sabiedrisko rezonansi, pamatotu iedzīvotāju uztraukumu, kā arī lielu masu informācijas līdzekļu interesi.

Kopumā no 2010.gada līdz 2012.gada oktobrim reģistrēta 41 zādzība no vecticībnieku lūgšanu namiem un pareizticīgo baznīcām. 2010.gadā tika sākti septiņi, 2011.gadā - seši, bet 2012.gadā - jau 28 kriminālprocesi, no tiem divi par mēģinājumu izdarīt zādzību. Pavisam 2012.gadā Latgalē tika apzagti 23 dievnami. Zādzību rezultātā no vecticībnieku lūgšanu namiem un pareizticīgo baznīcām kopumā tika nozagts 141 reliģiska rakstura priekšmets.

Lai pārtrauktu šo noziegumu vilni, kopumā operatīvo pasākumu un izmeklēšanas darbību veikšanā tikušas iesaistītas 562 Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes un VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas, kā arī Lietuvas un Igaunijas tiesībsargājošo institūciju darbinieki.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)