Banner 980x90

Multimākslinieks Artūrs Uškāns jubileju dzimtajā pilsētā svinēs ar vērienu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Sestdien, 5.novembrī, plkst.19.00 Austrumlatvijas koncertzālē "Gors", mākslinieks Artūrs Uškāns aicina uz vērienīgu jubilejas autorkoncertu "…ai pagaļi pa pakaļi…", kurā piedalīsies vairākas latviešu mūzikas zvaigznes, pilsētas informācijas portāls Balvi24.lv uzzināja Viļakas novada pašvaldībā.

Dzimis Rēzeknē, par savu dzimto vietu vienmēr uzskatījis Dukstigalu, vietu pie Rāznas ezera, kur atradās vecāku mājas. "Pirmās bērnības atmiņas man saistās ar skatu no dzimtās mājas pagalma – Rāznas ezers un Mākoņkalns tālumā, ezera otrā krastā. Diez vai korekti salīdzināt, bet, tā kā Rainis visai dzīvei sasmēlies saules no Tadenavas, tā man šis skats devis plašuma sajūtu dvēselei un vēlmi radīt mūziku. Ne bez tēta ietekmes, protams – viņš bija fantastisks muzikants. Latgales daba savienojumā ar tēta spēlēto mūziku bija tas, kas veidoja Pasaules redzējumu visai dzīvei. Jā, arī kapsēta pāri ceļam… Tā kopš mazotnes raisīja eksistenciālas pārdomas," atceras mākslinieks.

1986.gadā Artūrs Uškāns pabeidza Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas kordiriģēšanas klasi, iegūstot kora diriģenta, mūzikas skolotāja un solfedžo pasniedzēja specialitāti. "Esmu pateicīgs visiem saviem skolotājiem, īpaši diriģentam Vitoldam Milaševičam, kurš mācēja savaldīt manu slinkumu, un kompozīcijas pasniedzējai, komponistei Līgai Liepiņai, kura, lai arī diriģentiem nepienācās kompozīcijas stundas, pieņēma mani mācīt fakultatīvi. Viņas sniegtā mācība – ne tik daudz zināt, bet vairāk domāt, just, noder joprojām," pasmaida Artūrs.

Pirmās darba vietas gan nav saistītas ar tiešiem diriģenta un skolotāja pienākumiem. Artūrs sāk darba gaitas Rēzeknes un Kaunatas Kultūras namos, strādājot par estrādes orķestru vadītāju. "Tas bija pats Atmodas laiks, kad no manis radītajā un progresīvā roka kompozīcijām nācās atteikties par labu darba devēju prasībām spēlēt toreiz tautā populāras dziesmas. Ir jau patīkami, ar paštaisītu Latvijas karodziņu pie krūtīm, spēlējot "Jo šeit ir Latvija", redzēt brīvdabas pasākumā 3000 līdzi dziedošus cilvēkus ar svecītēm rokās… Skaisti un pacilājoši, bet kopš tā laika šlāgeris man, kā saka, "iet caur kauliem". Turpmākā dzīvē gan, kā provinces muzikantam, orientēšanās ziņģu un šlāgeru pasaulē nereti ir palīdzējusi izdzīvot materiāli," - atzīstas mūziķis.

1992.gadā Artūrs pārceļas dzīvot uz Daugavpili. Laiks muzicēšanai vairs nav tik labs, dziesmotā Atmoda ir garām, nākas apgūt jaunas profesijas. "Nācās izmantot visus talantus – par nieka naudiņām biju gan mākslinieks-noformētājs, gan ekstrasensa asistents, ierunāju radio reklāmas, vēlāk sāku veidot radio raidījumus. Tā laimīgas sagadīšanās rezultātā nokļuvu Daugavpils Universitātes Multimediju centrā, kur bija vajadzīgs žurnālists. Centrs sadarbojās ar Latvijas Televīziju, bija jāveido vispirms ziņas par universitātes notikumiem, tad pusstundas raidījumus ik nedēļu, arī mācību filma. Tā bija milzīga pieredze, jo, izņemot to, ka dokumentālā kino režisora Valentīna Margeviča vadībā iemācījos pareizi filmēt, montēt un apskaņot videomateriālus, iknedēļas raidījumu laidieniem vēl nācās sacerēt oriģinālmūziku," ar prieku atceras Artūrs.

Strādājot Daugavpils Universitātē, turpat tika pabeigtas arī studijas un iegūta jauna profesija - informātikas skolotājs, tika vadītas lekcijas Datordizaina nodaļas studentiem. "Man patika strādāt ar studentiem, taču svarīgākais, kas paņemts no Daugavpils Universitātes tupmākai dzīvei, ir grupa "Laimas Muzykanti". Pēc Studentu deju ansambļa "Laima" vadītāja Elmāra Belinska iniciatīvas, vispirms bijām pavadošais sastāvs deju ansamblim, bet man tai pašā laikā bija milzīgs prieks par to, ka varēju atgriezties pie dzīvās muzicēšanas. Diemžēl, šogad vasarā Elmārs pēc smagas slimības devās mācīt Debesu dejotājus, bet es vienmēr būšu viņam pateicīgs par brīdi, kad viņš mani uzrunāja sadarbībai," skumji nosaka Artūrs.

Grupa "Laimas Muzykanti" ar jauna albuma izdošanu un Latvijas koncerttūri pērn nosvinēja 20 gadu jubileju. Pastāvēšanas laikā grupa ir koncertējusi, ASV, Kanādā, Austrālijā, Japānā, Turcijā, Polijā, Ungārijā, Baltkrievijā, Krievijā, Lietuvā, Vācijā, Itālijā, Uzbekistānā un daudzās citās valstīs. "Pasaulei mēs varam būt interesanti tikai ar savu savpatību. Šī atziņa atausa, kad pēc grupas rašanās sapratu, cik ļoti man trūkst zināšanu folklorā un sāku kā sūklis vākt zināšanas etnomūzikas teorijā, braukt folkloras ekspedīcijās uz laukiem, studēt tautas mūzikas instrumentu spēli. Tagad dalos savās zināšanās ar citiem – gan no skatuves ar mūzikas palīdzību, gan lasot referātus konferencēs un vadot meistardarbnīcas. Zināšanas atver pasauli – pēkšņi izrādās, ka īstens Latvijas produkts nav tikai šprotes, bet arī garīgā barība – vērtības, kas ir mūsu folklorā – tas dzīvais, kas daudzām tautām sen jau miris," pasmaida mūziķis.

Paralēli darbam universitātē, Artūrs Uškāns kā komponists, mūziķis un aktieris sadarbojās ar Daugavpils teātri un teātra trupu "III Variants". Sadarbības rezultātā par mūziku R.Blaumaņa literārās pasakas "Velniņi" skatuves versijai Viktora Jansona režijā, Daugavpils teātrī, tika nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai par labāko mūziku izrādei.

Darbu Daugavpils universitātē Artūrs atstāj 2009.gadā, un kopš tā laika viss laiks tiek veltīts tikai mūzikai – "Laimas Muzykanti" un daudzi citi mūzikas projekti, turpinās un veidojas radoša sadarbība ar vairākiem ievērojamiem Latvijas un ārzemju māksliniekiem. Kā producents, komponists un aranžētājs Artūrs Uškāns pašlaik strādā pie jauna starptautiska Pasaules mūzikas projekta ar darba nosaukumu "Draugi", paralēli producējot citus kultūras un mūzikas projektus.

Kopš 2015. gada nogales Artūrs ir pārcēlies uz pastāvīgu dzīvi Rīgā.

Tikties ar Artūru Uškānu būs iespēja sestdien, 5.novembrī, plkst.19.00 Austrumlatvijas koncertzālē "Gors", kur ar koncertu "…ai pagaļi pa pakaļi…" tiks svinēta mākslinieka 50 gadu jubileja. Skanēs daudzas pazīstamas un jaunas Artūra dziesmas un tautasdziesmu apdares Ievas Akurateres, Olgas Rajeckas, vīru kopas "Vilki", Brāļu Puncuļu, etnogrāfiskā ansambļa "Vabaļis", grupu "Patrioti.lg", "Stage On" un franču mākslinieka Žiljēna Dišarī (Julien Dicharri) izpildījumā. Dzīvo pavadījumu dziesmām koncertā nodrošinās grupa "Laimas Muzykanti", Sintija Šteinkopfa (klavieres), "Austrumlatgales stīgu kvartets" un koris "Ezerzeme". Koncerts 2 daļās.

Biļetes "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)