Banner 980x90

Speciālisti sāk apmācības darbam ar seksuālā vardarbībā cietušiem bērniem

Rīga, 11.febr., LETA. Februārī nodibinājuma "Centrs Dardedze" speciālisti sāka apmācību vadīšanu Latvijas krīžu centros par darbu ar seksuālā vardarbībā cietušiem bērniem, aģentūru LETA informēja nodibinājuma pārstāve Vineta Āboliņa.

Viņa skaidroja, ka "Centrs Dardedze" jau kopš 2015.gada aktīvi iestājas par to, lai Latvijā tiku izveidota un ieviesta vienota pieeja speciālistu darbā ar seksuālās vardarbības upuriem - lai bērns tiktu uzklausīts savlaicīgi un bērnam piemērotā vidē, lai sarunu ar bērnu nodrošinātu apmācīts speciālists, un lai bērnam piedzīvotais būtu jāpārstāsta pēc iespējas mazāk reižu.

Pēc Āboliņas paustā, strādājot ar seksuālā vardarbībā cietušajiem bērniem, īpaši būtiski izmeklēšanas un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus organizēt tā, lai cietušo bērnu atkārtoti netraumētu. Svarīgi visu informāciju par notikušo, kas nepieciešama izmeklēšanas vajadzībām, no bērna iegūt savlaicīgi, un pēc tam nekavējoties nodrošināt cietušajam bērnam psiholoģisko rehabilitāciju.

"Diemžēl praksē nereti notiek otrādi un tas bērnam var būt ļoti traumējoši. Speciālistu izpratne par seksuālas vardarbības pazīmēm un sekām, kā arī par starpinstitucionālās sadarbības lomu ir būtiski faktori, lai darbu ar seksuālā vardarbībā cietušajiem bērniem organizētu atbilstoši bērna labākajām interesēm, kā arī mazinot atkārtotas viktimizācijas riskus," stāstīja nodibinājuma pārstāve.

Lai attīstītu Bērna mājas modeļa ieviešanu Latvijas reģionos, kā arī pilnveidotu speciālistu zināšanas darbā ar seksuālā vardarbībā cietušiem bērniem, nodibinājums "Centrs Dardedze" sadarbībā ar Labklājības ministriju iesaistījies divos Eiropas Komisijas atbalstītos projektos.

Viens no šiem projektiem ir BADEV, kurā "Centrs Dardedze" sadarbojas ar partneriem no Igaunijas un Polijas. Projekta vispārējais mērķis ir partnervalstīs veicināt integrētu bērnu aizsardzības sistēmu attīstību un uzlabot darbu ar vardarbībā cietušajiem bērniem, piedāvājot starpinstitūciju sadarbības attīstību kā iespējamo risinājumu, lai nodrošinātu bērna interešu ievērošanu.

Latvijā BADEV projektā plānots aktualizēt Bērna mājas modeļa iespējamo attīstības ceļu Latvijas reģionos. Kopīgi ar četru krīžu centriem no Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes tiks veikta pastāvošās sadarbības prakses analīze - ar Valsts policiju, ar sociālajiem dienestiem un bāriņtiesu, kā arī kopīgi meklēti risinājumi, kā uzlabot sadarbības shēmu Bērna mājas modeļa pielāgošanai Krīžu centra darbam.

Apmācības notiks krīžu centru komandām četros Latvijas reģionos kā arī starpinstitucionālās apmācības pašvaldību sadarbības grupām par sadarbību seksuālas vardarbības gadījumu izmeklēšanā. Apmācībām pašvaldības tikai aicinātas veidot komandu, kurā ir sociālais darbinieks, Bāriņtiesas pārstāvis, kā arī izglītības jomas speciālists, kā arī katrā komandā aicināts Valsts policijas izmeklētājs. Tieši šo speciālistu redzeslokā visbiežāk nonāk bērni, kas ir seksuāli izmantoti, tādēļ svarīgi veidot sadarbības tīklu, lai pēc iespējas ātrāk sniegtu cietušajam bērnam nepieciešamo palīdzību. Pirmā apmācībās piedalījās Dobeles krīžu centra komanda.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)