Banner 980x90

Streiks vēl turpinās, jo Ģimenes ārstu streika komiteja no ministrijas gaida atbildi par nosūtītiem priekšlikumiem

Rīga, 14.jūl., LETA. Ģimenes ārstu Streika komiteja nosūtījusi Veselības ministrijai (VM) atbildes priekšlikumus uz ministrijas vakar nosūtīto piedāvājumu par streika prasībām, tostarp palielināt kapitācijas naudu, aģentūrai LETA teica Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente (LĢĀA) Sarmīte Veide.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka streiks turpinās, kamēr netiks panākta vienošanās.

Veide norādīja, ka VM nosūtītajā vēstulē precizēti visi punkti, par kuriem jau tika panākta vienošanās, kā arī finansējums, kas būs pieejams ģimenes ārstiem, lai palielinātu kapitācijas naudu.

LĢĀA prezidente skaidroja, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) bija solījis, ka kapitācijas naudas palielināšanai varētu būt pieejami pieci miljoni eiro, turklāt arī vakar Veselības nozares stratēģiskā padome sniegusi savu atbalstu, ka kapitācijas naudas palielināšanai jāpiešķir finansējums.

Vienlaikus Veide skaidroja, ka, ja kvalitātes kritēriju izpildīšanai, veselības ministre Anda Čakša paredzējusi papildu divus miljonus eiro, tad ģimenes ārsti ir gatavi strādāt pie kvalitātes kritērijiem, lai tie tiešām būtu vērsti uz kvalitāti, nevis uz kvantitāti. "Ja par to ministre klāt pieciem miljoniem eiro, dabū vēl, mēs par to tikai priecāsimies," piebilda Veide.

Jau ziņots, ka kapitācijas naudas palielināšanu ģimenes ārstiem varētu nodrošināt, tajā iekļaujot jaunu kvalitātes sadaļu, šādu piedāvājumu vakar Veselības nozares stratēģiskajai padomei prezentēja Veselības ministrija (VM).

Kā pēc padomes sēdes žurnālistiem sacīja veselības ministre Anda Čakša, šim mērķim papildus varētu atvēlēt apmēram divus miljonus eiro, kas nāktu klāt paredzētajiem 80 miljoniem eiro mediķu algu palielināšanai nākamgad.

Savukārt LĢĀA prezidente Sarmīte Veide norādīja, ka, tiklīdz VM Streika komitejai nosūtīs piedāvājumu, tā lems par tālāku rīcību, proti, vai šis piedāvājums būt pietiekams iemesls, lai apturētu streiku.

Veide norādīja, ka kvalitātes kritēriju iekļaušanu kapitācijas naudā neatbalsta, jo kvalitātes kritēriju izpilde dod iespēju ārstiem nopelnīt papildu par kritēriju pildīšanu. "Asociācijas viedoklis ir, ka kvalitātes kritēriji jānodala no kapitācijas naudas, jo šāda situācija ir visās Eiropas valstīs. Kvalitātes kritēriji ir "bonusā" un tie ir brīvprātīgi," teica asociācijas prezidente.

Jau ziņots, ka jautājums par kapitācijas naudas palielināšanu tika nodots Veselības nozares stratēģiskajai padomei, jo trešdien, tiekoties veselības ministrei, Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) un LĢĀA prezidentei, strīda dēļ par kapitācijas naudu vienošanās par streika pārtraukšanu netika panākta.

Gan Čakša, gan Kučinskis neatbalstīja kapitācijas naudas palielināšanu, savukārt Veselības nozares stratēģiskās padomes locekļu domas saistībā ar LĢĀA streika prasību nākamgad par 30% palielināt kapitācijas naudas apmēru ir atšķirīgas.

Veide iepriekš informēja, ka kapitācijas naudas palielināšanai par 30% nākamgad būtu nepieciešami 5,3 miljoni eiro.

LĢĀA prezidente norādīja, ka vakar tikšanās laikā ar Kučinski un Čakšu tika panākta vienošanās, ka šodienas laikā tiks veikti aprēķini, kā arī ministre konsultēsies ar Veselības nozares stratēģisko padomi.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt VM piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)