Banner 980x90

Viļakas novadā godinās Ziemeļlatgales tradicionālo dziedāšanu

Daugavpils, 1.dec., LETA. Sestdien, 3.decembrī, plkst.18 Viļakas novada Šķilbēnu pagastā, Rekovā notiks Ziemeļlatgales tradicionālās dziedāšanas godināšanas svētki "Dzīdat, meitas, kū gaidat!", aģentūru LETA informēja Viļakas novada pašvaldībā.

Pasākumā tiks izzināta Ziemeļlatgales tradicionālā dziedāšana, prezentēts jauns izdevums "Škilbanu sīvas", svinēta Šķilbēnu etnogrāfiskā ansambļa 35 gadu jubileja un pirmo reizi publiski atrādīts īpaši etnogrāfiskajam ansamblim veidots videoklips.

144 lapaspušu biezajā izdevumā, kam pievienots audio disks ar dziesmu ierakstiem, apkopota informācija par Šķilbēnu etnogrāfiskā ansambļa vēsturi 35 gadu garumā, 20 dziedātāju dzīvesstāsti, 26 dažādos laikos ierakstītu šķilbēniešu dziesmu audio ieraksti, nošu transkripcijas un dziesmu vārdi. "Škilbanu sīvas" būs unikāla liecība par Šķilbēnu etnogrāfisko ansambli un tā dziedātājām, kā arī par Ziemeļlatgalē, īpaši Šķilbēnos, dziedāto dziesmu repertuāru.

"Izdavums ir kai pīmineklis tom lauku sīvom, kas paraleli sovom kasdīnas lauku dareišonom, atrūn laika sasatikt, dzīduot i napagaisynuot sovas, škilbanskuos dzīsmes, tys ir pīmineklis sīvu dzeivem, kladēs pīraksteitom dzīsmem i dažaidajim bolīsim," saka izdevuma veidotāja, Šķilbēnu pagastā augusī Edīte Husare.

Ziemeļlatgales tradicionālās dziedāšanas godināšanas svētkos kultūras centrā "Rekova" ar dziesmām satiksies ne vien 1981.gadā dibinātais Šķilbēnu etnogrāfiskais ansamblis, bet arī Viļkas novada Medņevas etnogrāfiskais ansamblis, Upītes etnogrāfiskais ansamblis, folkloras kopas "Upīte" un "Rekavas dzintars", viesos būs folkloras kopa "Ceidari", kura Šķilbēnu dziesmas dzied arī Rīgā.

2016.gada vasarā Šķilbēnu etnogrāfiskā ansambļa tagadējās dziedātājas tika iemūžinātas videoklipā, kura pirmizrāde notiks 3.decembrī. Ziemeļlatgales tradicionālās dziedāšanas īpašo stāstu pasākumā atklās etnomuzikoloģe Anda Beitāne, savu versiju par šķilbēniešu dziedātajām dziesmām atrādīs arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas topošie un esošie etnomuzikologi.

Ziemeļlatgales tradicionālās dziedāšanas godināšanas svētkus rīko biedrība "Latgolys Producentu Grupa", sadarbojoties ar kultūras centru "Rekova". Uz pasākumu aicināts ikviens interesents, ieeja tajā - bez maksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)