Banner 980x90

Viļakas novads nākotni labprātāk redzētu kopā ar Baltinavas, Kārsavas un Ciblas novadiem

Rīga, 2.maijs, LETA. Viļakas novads kā līdzvērtīgus partnerus administratīvi teritoriālās reformas kontekstā redz nevis Balvu, bet Baltinavas, Kārsavas un Ciblas novadus, aģentūrai LETA pauda novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā karte paredz Rugāju, Baltinavas un Viļakas novadus pievienot Balvu novadam, Balvus nosakot par administratīvo centru. Maksimovs reformu sauc par šovu pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

"Šajā gadījumā arī ne tik pozitīva reklāma ir reklāma. Patiesībā šādas sarunas bez pamatojuma šķeļ sabiedrību," uzskata novada vadītājs. Viņam nav skaidrs, kurus pakalpojumus nespēj nodrošināt novads, ka tas būtu jāpievieno citam. Viņaprāt, pēc iepriekšējās pašvaldību reformas bijušie rajonu centri palikuši zaudētājos, jo ekonomiskā aktivitāte daļēji novirzījās uz novadiem. Tagad ar reformu atkal plānots panākt centru attīstību, pagastus atstājot novārtā, uzskata Maksimovs.

Iedzīvotāju domas par reformu esot dažādas, un daļa pievienošanu Balviem arī atbalstot. "Protams, ir tādi kas atbalsta, domā - beidzot šiem liekēžiem pienāks gals," ironizēja Maksimovs.

Pēc viņa teiktā, Viļakai līdzvērtīgi partneri ir Baltinavas, Kārsavas un Ciblas novadi, kurus apvienojot, varētu atjaunot vēsturisko robežupes Kūkovas vārdā nosaukto Kūkovas novadu. Sarunas novadu vadītāju vidū jau esot sākušās.

"Mums ir kopīgas kultūrvēsturiskas saknes. Kultūras darbinieki jau ir veikuši reformu, rīkojot kopīgus pasākumus. Varam runāt kā līdzvērtīgi, kā partneri," pierobežas novada izveidi pamatoja Viļakas novada domes vadītājs.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātā pašvaldību teritoriālā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās būtu Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)