Banner 980x90

"Vienotības" politiķis Zaķis vēlēšanu laikā 61 reizi zvanījis balsu pirkšanā vainotajam Kozulim

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA

"Vienotības" politiķis Dzintars Zaķis vēlēšanu laikā 61 reizi zvanījis balsu pirkšanā vainotajam uzņēmējam Andrim Kozulim.

Trešdien, 16.septembrī, Rēzeknes tiesā notikušajā tiesas sēdē prokurors lūdza pievienot kā papildu pierādījumus telefona sarunu izdrukas, kas parādot, cik bieži Zaķis vēlēšanu laikā sazinājies ar Kozuli.

73 reizes Zaķis sazinājies ar "Creative Media Services" direktoru Kārli Gudoni, kurš palīdzējis veidot politiķa individuālo vēlēšanu kampaņu. Gudonis sazinājies arī ar Kozuli, tas fiksēts 29 reizes.

Trešdien tiesas sēdē Kozulis arī atklāja, ka dienu pirms vēlēšanām viņam zvanījis satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Viņš informējis Kozuli, ka "Vienotības" Viļānu nodaļas vadītājs Juris Vidiņš zvanījis uz partijas biroju un informējis par balsu pirkšanu, kas varot mest ēnu uz "Vienotību".

Kozulis atzina, ka pazīstot Zaķi apmēram piecus sešus gadus, galvenokārt saistībā ar viņu kopīgo aizraušanos - makšķerēšanu. Pie Kozuļa esot viesojušās dažādas prominences, tostarp politiķi - Saeimas deputāts Rihards Eigims (ZZS), jau minētais satiksmes ministrs Matīss, kādreizējā Saeimas priekšsēdētāja, "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa u.c.

Ar Zaķi aģentūrai LETA 16.septembrī sazināties neizdevās.

Tiesa nolēma apmierināt prokurora lūgumu un telefona sarunu izdrukas pievienoja lietai.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 27.novembrī.

Pilseta24.lv jau vēstīja, ka Rēzeknes tiesa turpināja izskatīt krimināllietu, kurā divas personas apsūdzētas par desmit vēlētāju balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās par labu "Vienotības" politiķim Zaķim.

Šajā lietā uz apsūdzēto sola sēdušies uzņēmējs Kozulis un Sačkovskis. Lieta ir saistīta ar balsu pirkšanu Viļānu pusē, kur tā esot notikusi par labu Zaķim, kuram ir izdevies iekļūt jaunajā Saeimā. Apsūdzētais Kozulis ir Zaķa draugs, taču politiķis savu saistību ar balsu pirkšanu kategoriski noliedz.

Abi vīrieši apsūdzēti pēc Krimināllikuma 90.panta par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Abiem apsūdzētajiem kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums tuvoties konkrētām personām un izbraukt no valsts.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Eiduka, prokuratūra uzskata, ka apsūdzētās personas pamudināja vēlētājus par dažāda apmēra naudas atlīdzību piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, balsojot par politiskās partijas deputātu kandidātu sarakstu un par vienu konkrētu deputātu, un balsošanas gaitā vēlēšanu zīmē ar "+" atzīmēt attiecīgo deputāta kandidātu, bet nosvītrot atlikušo kandidātu vārdus un uzvārdus.

Viens no apsūdzētajiem ir Zaķa draugs, Viļānu novada deputāts un uzņēmējs Kozulis, kurš savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst, bet otrs apsūdzētais Sačkovskis esot Sakstagala puses iedzīvotājs, un viņš apsūdzības atzīst.

DP sākusi vairākus kriminālprocesus par iespējamu 12.Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu par labu vairākām partijām vai to kandidātiem. Pašlaik līdz tiesai ir nonākušas divas šādas lietas, viena ir izbeigta, bet vēl četrās izmeklēšana turpinās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)