Banner 980x90

Aicina ziedot Viļakas Brāļu kapu pieminekļa atjaunošanai

Jelgava, 12.jūl., LETA. Šovasar plānota Viļakas Brāļu kapu pieminekļa atjaunošana, un biedrība "Virica" aicina ziedot līdzekļus darbu veikšanai, aģentūru LETA informēja akcijas rīkotāji.

Piemineklis Jaškovas kapos veltīts karavīriem, kas atbrīvošanas cīņu laikā 1919.-1920.gadā cīnījās valsts ziemeļaustrumu pusē. Brāļu kapu pieminekli granītā veidojis tēlnieks Kārlis Zemdega, un tas atklāts 1935.gada 22.septembrī. Piemineklis celts galvenokārt par Viļakas un tās apkārtnes iedzīvotāju ziedojumiem, un to vainago lāpa ar svēto piemiņas liesmu galā. Jaškovā guldīti 45 kritušie - 31 latvietis un 14 igauņi. Reizē ar Latvijas atdzimšanu 1990.gada 11.novembrī piemineklis restaurēts un iesvētīts, taču restaurācija ir jāturpina.

"Brāļu kapu piemineklis ir daļa no Viļakas novada kultūrvēstures - šeit Latgales atbrīvošanas cīņu laikā apbedītos karavīrus ikgadēji pieminam 11.novembrī, kad pie pieminekļa pulcējas skolēni un apkārtnes iedzīvotāji. 20.gadsimta 50.gados piemineklis tika nopostīts, taču pēc vairāk nekā 30 gadiem - 1990.gada 11.novembrī - atjaunots, lai turpinātu kalpot par piemiņu. Šobrīd piemineklim nepieciešama attīrīšana un restaurācija, lai tas varētu tikt saglabāts kā novada simbols," klāstīja Viļakas novadpētniece un vēsturniece Leontīna Maksimova.

Atjaunošanas darbus plānots veikt 2018.gada vasarā un pieminekli no jauna atklāt novembrī. Restaurācijas laikā 99% betona daļas tiks aizvietotas ar granītu, tiks atjaunots uzraksts un zīmējumi, nostiprināti postamenta pamati, kāpnes un bruģis. Projekta īstenošanai nepieciešami 12 299 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)