Banner 980x90

Ar dzejas kopkrājuma izdošanu 70.jubilejā pieminēs Latgales dzejnieku un novadpētnieku Ontonu Slišānu

Rīga, 20.dec., LETA. 28.decembrī Nemateriālās kultūras mantojuma centrs "Upīte" aicina uz dzejnieka, novadpētnieka, publicista un sabiedriskā darbinieka Ontona Slišāna 70 gadu piemiņas svētkiem, kad tiks izdots arī bērniem veltītās dzejas kopkrājums "Vuss apleik maņ munā volūdā skaņ", aģentūru LETA informēja "Upītes" direktors Andris Slišāns.

Slišāna jubilejas gada "#OntonamSlišānam70" svinēšana sākās janvārī Antona dienas pasākumā "Ontona dīnas ļustes", bet turpināsies arī līdz pat Ontona dienai 2019.gadā, kad noslēgsies Slišānam veltītais radošo darbu konkurss bērniem un pieaugušajiem.

28.decembrī izdošanas svinības būs Slišāna bērniem veltītās dzejas kopkrājumam "Vuss apleik maņ munā volūdā skaņ", kurā apkopotas un izdodas 15 no visām 17 Slišāna dzejas grāmatas bērniem. Pēdējās divās dzejas grāmatās, kuras nav iekļautas kopkrājumā, publicēti iepriekš izdotajās grāmatās lasāmie dzejoļi. Krājumā iekļauti tikai tie dzejoļi, kas tapuši latviski un latgaliski, nav iekļauti atdzejojumi citās valodās.

Dzejas krājuma māksliniecisko noformējumu veidojuši Slišāna mazbērni Kate un Domeniks Slišāni, kā arī Latgales skolēnu zīmējumi, kas radīti, piedaloties Slišānam veltītajā radošo darbu konkursā.

Slišāna 70 gadu jubilejas svētki notiks 28.decembrī plkst.16 Viļakas novada Upītes tautas namā. Turpat skatāma arī dzejnieka meitas, mākslinieces un skolotājas Anneles Slišānes tekstilmākslas darbu izstāde "#100dečiLatvijai".

Latgales dzejnieks, rakstnieks, publicists, folkloras vācējs, novadpētnieks un sabiedriskais darbinieks Ontons (Antons) Slišāns dzimis 1948.gada 28.decembrī tagadējā Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Stabļovā. Mūžībā devies 2010.gada 15.decembrī.

Viņš vācis un pierakstījis Ziemeļlatgales folkloru, dibinājis un vadījis Upītes un Rekavas etnogrāfiskos ansambļus. Slišāna dzejoļi izdoti 30 grāmatās, viņš bija vienīgais dzejnieks Latvijā, kurš rakstījis un izdevis dzejas grāmatas bērniem latgaliski. Slišāns vadījis Upītes bibliotēku, izveidojis un vadījis Upītes kultūrvēstures muzeju, iedzīvinājis pasaulē vecāko festivālu - latgaliešu mīlas dzejas un dziesmu festivālu "Upītes Uobeļduorzs".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)