Banner 980x90

Ašeradens: Latvijas pastāvīgo ekonomisko pārstāvniecību ASV varētu atvērt nākamā gada pirmajā pusē

Arvils Ašeradens/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Arvils Ašeradens/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Latvijas pastāvīgo ekonomisko pārstāvniecību ASV varētu atvērt nākamā gada pirmajā pusē, šodien tikšanās laikā ar ASV vēstnieci Latvijā Nensiju Petitu sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Abas puses šodien tikušās, lai pārrunātu aktuālos Latvijas un ASV divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi par divpusējo sadarbību enerģētikas, tostarp enerģijas drošības, jomā. Tāpat pārrunāti Latvijas uzņēmējdarbības vides uzlabošanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumi.

Puses pārrunāja progresu saistībā ar Latvijas pastāvīgās ekonomiskās pārstāvniecības atklāšanu ASV. Ministrs informēja, ka pašlaik notiek visi nepieciešamie sagatavošanās darbi, lai pārstāvniecību varētu atklāt 2017.gada pirmajā pusē.

Latvija un ASV veiksmīgi sadarbojas virknē jomu, tostarp kokapstrādes, mašīnbūves un metālapstrādes nozarē, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju, ķīmijas un tekstila rūpniecībā, lauksaimniecības un pārtikas pārstrādes, izglītības un zinātnes u.c. jomās.

Vienlaikus Latvija saskata vēl plašas perspektīvas divpusējās sadarbības paplašināšanai enerģētikas, pakalpojumu, tūrisma, kosmosa tehnoloģiju, IT, lauksaimniecības un pārtikas pārstrādes, zinātnes, drošības un aizsardzības u.c. jomās.

2015.gadā Latvijas kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums ar ASV pieauga par 19,6%. Tāpat 2015.gadā palielinājās ASV tiešās investīcijas Latvijā - par 5,5%, savukārt Latvijas investīcijas ASV šajā periodā trīskāršojās. Pašlaik Latvijā darbojas 686 uzņēmumi ar ASV finansējumu to pamatkapitālā.

Galvenās Latvijas eksporta preču grupas uz ASV ir mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, pārtikas rūpniecības produkti, akmens, ģipša, cementa, stikla, keramikas izstrādājumi, dažādas rūpniecības preces, optiskās ierīces un aparāti, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi, koksne un tās izstrādājumi.

Latvijas galvenās importa preču grupas no ASV ir mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, transporta līdzekļi, optiskās ierīces un aparāti, ķīmiskās rūpniecības produkcija, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi.

LETA jau rakstīja, ka Latvijas ārējā ekonomiskā pārstāvniecība ASV strādāja no 2005. līdz 2009.gadam. Izvērtējot uzņēmēju vajadzības un pārstāvniecību darbības efektivitāti, kā arī ņemot vērā nepieciešamību 2009.gadā būtiski samazināt valsts izdevumus, tika pieņemts lēmums par pārstāvniecības ASV slēgšanu.

Pērn jautājumu par LIAA pārstāvniecības atvēršanu ASV aktualizēja Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā, kas vēstuli ar šādu lūgumu nosūtīja toreizējai Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (V) un toreizējai ekonomikas ministrei Danai Reizniece-Ozolai (ZZS), kā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Ārlietu komisijas priekšsēdētājiem.

Ašeradens intervijā aģentūrai LETA šā gada martā pauda, ka, augot Latvijas uzņēmēju interesei par ASV, Latvija šajā valstī varētu atvērt LIAA pārstāvniecību. Ašeradens atzina, ka iepriekš LIAA pārstāvniecība ASV atradās diplomātiskajā centrā Vašingtonā, taču tagad jādomā par pārstāvniecības atvēršanu netālu no Silīcija ielejas vai Ņujorkas.

Savukārt LIAA direktors Andris Ozols iepriekš atzina, ka Latvijas uzņēmējiem ir maza interese par ASV tirgu, bet LIAA pārstāvniecību šajā valstī varētu atvērt, ja sekos attiecīgs politisks lēmums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)