Banner 980x90

Balvēnieši tiesā stāsta par konkrētiem balsu pirkšanas gadījumiem

Vairāki liecinieki Augstākajai tiesai (AT) otrdien, 28.oktobrī, norādīja, ka aizdomīgas darbības attiecībā uz iespējamu balsu pirkšanu Latgales apgabala vēlēšanu iecirkņos nav novērojuši, tomēr daži liecinieki stāstīja par konkrētiem balsu pirkšanas gadījumiem Balvos.

AT, kas otrdien sāka skatīt partijas "Saskaņa" prasību par pilnīgu vai daļēju 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu atcelšanu Latgalē, uzklausīja uzaicinātos lieciniekus, kuru vidū bija arī Viļānu novada domes deputāts un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš.

Lieciniece Irīna Kļimanova, kura bija vēlēšanu komisijas locekle Viļānu novada pašvaldības iecirknī, norādīja, ka neko konkrēti par balsu pirkšanu viņa nevar pateikt, tomēr divi vīrieši vēlēšanu dienā likušies aizdomīgi, jo viņi ilgi šķirojuši balsošanas zīmes, kā arī runājuši ar vairākiem vēlētājiem, kas gājuši balsot. Šie cilvēki vēlāk esot lūgti atstāt iecirkni.

Vēlāk tomēr netika saņemta informācija vai sūdzības par iespējamu balsu pirkšanu šī iecirkņa apkārtnē.

Citi liecinieki norādīja, ka konkrētas ziņas par vēlēšanu balsu pirkšanu līdz viņiem nav nonākušas.

Savukārt Sokolku pagasta vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Ināra Repša tiesā sacīja, ka vēlēšanu dienā saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu divas reizes tika izsaukta pašvaldības policija. Viens jaunietis vēlēšanu iecirkņa tuvumā esot licies aizdomīgs, tomēr neviens īsti neredzēja, ko tieši viņš darīja. Jaunietis sievietei bijis pazīstams.

Repša atzina, ka bijusi pārsteigta, ka par "Vienotību" bija atdots tik daudz balsu. Jautāta, vai Dzintaram Zaķim bija liela kampaņa Sokolku pagastā, Repša atbildēja noraidoši. Pēc viņas teiktā, tika izplatītas vienīgi "Vienotības" avīzes. Repša gan piebilda, ka citi tenko par to, ka tikušas pirktas balsis un par tām maksāta nauda.

Sokolku pagasta pārvaldes vadītāja Lūcija Veselova teica, ka tikuši saņemti divi zvani no pagasta iedzīvotājiem par iespējamu balsu pirkšanu. Arī viņa norādīja, ka pastāvēja sava veida neticība par rezultātiem, jo ļoti daudz balsu tika nodots tieši par "Vienotību". Viņa piebilda, ka pārsvarā iecirknī balsoja vietējie, tomēr bija ieradušies vairāki cilvēki, kuri iepriekš balsot negāja.

Sokolku pagasta pārvaldes vadītāja nosauca kāda vīrieša vārdu, kas varētu būt iesaistīts balsu pirkšanā. Uz "Vienotības" pārstāvja zvērināta advokāta Laura Lejas jautājumu, kas tas ir par vīrieti un ar ko viņš nodarbojas, sieviete norādīja, ka viņš strādājot uzņēmumā "Vlakon". "Saskaņas" pārstāvis deputāts Andrejs Elksniņš jautāja, vai šis uzņēmums pieder Andrim Kozulim, uz ko lieciniece atbildēja apstiprinoši. Savukārt, jautāta, vai Drošības policija (DP) viņu ir nopratinājusi liecinieces statusā, Veselova atbildēja noliedzoši.

"Vlakon" īpašnieki ir Aļona un Andris Kozuļi, kuru apsaimniekotais karjers "Pērtnieki" bijis dolomīta šķembu piegādātājs VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ceļa darbiem Latgalē. Abi uzņēmuma līdzīpašnieki bija devušies braucienā uz Gruziju ar vairākiem politiķiem.

Uzaicinātais liecinieks Boriss Šolins, kurš vēlēja Balvos, AT pastāstīja, ka 2.oktobrī viņš satika savu draugu Pēteri Supi, kurš arī bija uzaicināts kā liecinieks. Viņš savukārt norādīja uz autostāvvietu, kur bija paliela cilvēku drūzma, kas nodarbojoties ar balsu uzpirkšanu. Pie tam šie cilvēki esot bijuši "uzbudinātā stāvoklī un varbūt iereibuši", un viņi, kā Šolinam ticis stāstīts, balsojuši par "Vienotību" un aicinājuši arī citus to darīt. Tomēr šādu informāciju Šolins saņēmis tikai pastarpināti.

Vēlāk savā liecībā Šolins sacīja, ka arī viņam ticis piedāvāts "nedaudz piepelnīties", nobalsojot par "Vienotību" un ievelkot plusiņu Zaķim. Par to viņam esot piedāvāti desmit eiro.

Balvi24.lv jau vēstīja, ka Drošības policija (DP) uzskata - balsu pirkšana aizvadītajās Saeimas vēlēšanās nav bijusi masveidīga un Latgalē tie bijuši atsevišķi gadījumi. DP pārstāvis šodien AT pastāstīja, ka par iespējamu balsu pirkšanu Latgalē ir sākti četri kriminālprocesi. Ne visi kriminālprocesi ir sākti tieši par "Vienotības" iespējamiem pārkāpumiem. DP pārstāvis norādīja, ka uzaicinātie liecinieki varētu baidīties atklāt, par ko balsoja vēlēšanās, jo to neatklāja arī DP.

Tāpat Balvi24.lv jau vēstīja, ka "Saskaņa" vērsās AT ar pieteikumu, ar kuru pārsūdzēti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātie 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti. Pieteikumā lūgts pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā.

Partija aicina tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai deputāta kandidāta Dzintara Zaķa (V) vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš.

"Saskaņa" lūgusi tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas "Vienotība" sarakstā un citu partiju sarakstos.

Politiskais spēks iesniegumā AT norāda uz mediju ziņām par iespējamo balsu pirkšanu Latgalē un uz vairākiem lieciniekiem, kas var liecināt par balsu pirkšanas faktu Latgales vēlēšanu apgabalā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)