Banner 980x90

Balvu novada bāriņtiesas vadītāja pārsteigta par Tiesībsarga pārmetumiem

Daugavpils, 11.nov., LETA. Balvu novada bāriņtiesas vadītāja Rudīte Krūmiņa ir pārsteigta par novada bāriņtiesai veltītajiem Tiesībsarga pārmetumiem.

"Patiesību sakot, esmu stipri pārsteigta par šādas informācijas parādīšanos un man tai negribētos piekrist. Es kritiku cenšos uzņemt ar sapratni, bet šoreiz, man šķiet, kaut kas varētu būt pārprasts. Mums novadā ir vairāk nekā 62 aizbildņi bērniem un trīs audžu ģimenes, kas neatstās bez uzmanības ne tikai savējos, bet vajadzības gadījumā arī kaimiņu bērnus," aģentūrai LETA sacīja Krūmiņa.

Bāriņtiesa vadītāja neatminējās nevienu no abiem Tiesībsarga minētajiem gadījumiem, kad neesot vērtēts tēva patēvs, kurš bija izteicis vēlmi kļūt par bērna aizbildni, un neesot vērtēta vecmamma, kura mutiski izteikusi vēlmi ņemt mazuli aizbildniecībā. "Ja cilvēki griežas pie mums mutiski vai rakstiski, visi tiek izvērtēti un šādus gadījumus es tiešām neatceros," apgalvoja Krūmiņa.

Tā kā skatāmo lietu skaits ir liels un zvana brīdī bāriņtiesas vadītāja atradās apsekošanā, viņa solīja vēlreiz kopā ar kolēģiem pārbaudīt minēto informāciju un, ja tāda būs, pirmdien, 14.novembrī, sniegt papildus informāciju.

Jau vēstīts, ka Tiesībsarga birojs, izskatot bāriņtiesu lēmumus par mazuļu ievietošanu bērnunamos, secinājis, ka, visticamāk, lai ietaupītu pašvaldību resursus, tiek ziedota bērna pilnvērtīga attīstība - zīdaiņus ievieto valsts sociālās aprūpes centros, nevis audžuģimenēs vai pie aizbildņa, jo par valsts sociālās aprūpes centriem maksā valsts, bet par audžuģimenēm - attiecīgā pašvaldība, savukārt aizbildnis ir jāatrod, un tas prasa darbu.

Piemēram, Rīgas bāriņtiesā, kur pieņemts 31 lēmums par mazuļu ievietošanu bērnunamā, 29 gadījumos lēmumos norādīti vispārēji apgalvojumi par to, ka nav iespējams nodrošināt ārpusģimenes aprūpi audžuģimenē vai pie aizbildņa. Tādi paši apgalvojumi fiksēti arī Salaspils novada bāriņtiesā, Neretas novada bāriņtiesā.

Balvu novada bāriņtiesā bērniem neesot meklēti ne aizbildņi, ne audžuģimenes. Vienā no četriem lēmumiem bāriņtiesa nevērtēja tēva patēvu, kurš bija izteicis vēlmi kļūt par bērna aizbildni. Citā gadījumā tā nevērtēja vecmammu, kura mutiski izteica vēlmi ņemt mazuli aizbildniecībā.

Tiesībsarga birojā norādīts, ka Ludzas novada bāriņtiesa, Daugavpils novada Naujenes bāriņtiesa, Daugavpils novada Kalkūnes bāriņtiesa, Talsu novada bāriņtiesa, Limbažu novada bāriņtiesa nevērtēja iespēju iecelt mazulim aizbildni vai ievietot audžuģimenē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)