Banner 980x90

Bāriņtiesas vadītāja tiesībsargam pārmet nepārbaudītas informācijas publiskošanu par aizbildņu meklēšanu mazuļiem

Daugavpils, 14.nov., LETA. Balvu novada bāriņtiesa pārmet tiesībsargam nepārbaudītas informācijas publiskošanu saistībā ar bērnunamos ievietotajiem zīdaiņiem un mēģinājumiem atrast viņiem aizbildņus.

Iepriekš vēstīts, ka tiesībsargs vairākām bāriņtiesām pārmetis mazuļu ievietošanu bērnunamos, neizvērtējot alternatīvas. Tiesībsargs kā vienu no piemēriem minējis Balvu novada bāriņtiesu, kas vairākos gadījumos bērniem neesot meklējusi ne aizbildni, ne audžuģimeni. Vienā no četriem lēmumiem bāriņtiesa neesot vērtējusi tēva patēvu, kurš bija izteicis vēlmi kļūt par bērna aizbildni. Citā gadījumā tā neesot vērtējusi vecmammu, kura mutiski izteica vēlmi ņemt mazuli aizbildniecībā.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Balvu novada bāriņtiesas vadītāja Rudīte Krūmiņa, minētajai vecmāmiņai savulaik atņemtas aizgādības tiesības, kā arī viņa dzīvojot avārijas stāvokļa mājā, vienā istabā ar kazām. Diez vai viņa varētu nodrošināt nepieciešamo aprūpi un uzraudzību nepilnus divus gadus veciem bērniem, uzsvēra Krūmiņa.

"Jā, vecmāmiņa vērsās bāriņtiesā, bet viņa tikai interesējās par iespējām iegūt šo aizgādnību. Turpmāk no viņas netika saņemts nedz iesniegums, nedz arī viņa izrādīja kādu citu interesi," stāstīja bāriņtiesas vadītāja.

Viņa gan pastāstīja, ka septembrī beidzot ir izdevies piemeklēt audžu ģimeni abiem minētajiem bērniem un tiek kārtoti dokumenti, lai viņus varētu paņemt ģimenē.

Attiecībā uz otru tiesībsarga minēto gadījumu Krūmiņa skaidroja, ka vēlmi ņemt aizgādībā divus mēnešus veco zīdainīti viņa tēva patēvs bija izteicis tikai vārdos. Viņa arī atzīmē, ka šis cilvēks ir atzīts par daļēji rīcībnespējīgu, ir vairākkārt sodīts un diez vai būtu atbilstošs radinieks, kuram uzticēt bērnu, kuram vēl ir arī nopietnas veselības problēmas. Savukārt pārējie uzrunātie radinieki atteikušies no šī bērna un arī no Audžuģimeņu departamenta piedāvājumi pagaidām nav saņemti, norādīja Krūmiņa.

Komentējot pārmetumus par to, ka nelietderīgi tiekot tērēti valsts līdzekļi, ievietojot bērnus institūcijās, bāriņtiesas vadītāja norādīja, ka bērna izņemšana no ģimenes un ievietošana institūcijā līdz audžuģimenes piemeklēšanai patlaban Balvu novadā faktiski ir vienīgais veids, kā nodrošināt bērnam ārpusģimenes aprūpi.

Bāriņtiesas vadītāja pauda sarūgtinājumu par šādu tiesībsarga rīcību un pārliecību, ka, pirms publiskot šādu informāciju, tā būtu rūpīgāk jāpārbauda.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)