Banner 980x90

Daļai ģimenes ārstu pārmet nespēju izprast zaļā koridora būtību un darbības principu

Rīga, 21.jūn., LETA. Daļai ģimenes ārstu tiek pārmesta nespēja izprast zaļā koridora onkoloģiskajiem pacientiem būtību un darbības principus.

Onkoloģe Dace Baltiņa aģentūrai LETA pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdes skaidroja, ka daļa ģimenes ārstu joprojām pilnībā neizprot zaļā koridora būtību, kā arī neizprot dokumentu noformēšanas svarīgumu. Zaļā koridora pacientiem domātais dokuments, kam piešķirts īpašs kods, būtībā nozīmē, ka "tie ir naudas dokumenti", sacīja Baltiņa.

"Tie ļauj redzēt, kā finansējums seko konkrētam pacientam. Tādēļ ģimenes ārsts ir centrālā persona, caur kuru iet zaļā koridora pacients – pacientu plūsma ir tik precīzi noteikta Ministru kabineta noteikumos, ka esmu pārsteigta par izteikumiem, ka ārsti nezinot, kā rīkoties," teica Baltiņa.

Viņasprāt, jāizglīto ne tikai ģimenes ārsti, bet arī pacienti, kuriem pašiem jāzina, kā rīkoties un kādi pakalpojumi viņiem pienākas.

Ģimenes ārstu nepareizi aizpildīto dokumentu dēļ netiek pareizi izlietoti arī zaļā koridora pacientiem paredzētie līdzekļi. "Ja ģimenes ārsts neaizsūta pacientu uz konkrētiem izmeklējumiem pie konkrētiem speciālistiem, kam ir paredzēta nauda, tad finansējums paliek, karājoties gaisā. Tas ir uz ģimenes ārstu sirdsapziņas, jo cieš ne tikai pacients, kurš nav aizsūtīts uz nepieciešamajām pārbaudēm, bet cieš arī valsts budžets," teica Baltiņa.

Onkoloģe pārliecināta, ka būtu nepieciešams paredzēts kādas represīvas metodes pret tiem ārstiem, kas apzināti nepilda savus pienākumus. "Streikot viņi var, bet savus pienākumus viņi nevar nepildīt. Protams, lielākā daļa ģimenes ārstu strādā ļoti godprātīgi, bet es neapskaužu tos pacientus, kuri ir tāda ģimenes ārsta uzraudzībā, kurš nepilda zaļā koridora principus, jo viņiem pastāv lielāks risks atklāt slimību novēloti," norādīja speciāliste. Tagad uz zaļo koridoru netiekot nosūtīta aptuveni trešdaļa pacientu.

Komisijas sēdē Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis solīja atkārtoti skaidrot ģimenes ārstiem to, kādā veidā darbojas zaļais koridors.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)