Banner 980x90

Demogrāfs: Izbraukušo iedzīvotāju skaits Latvijā arī turpmāk varētu pieaugt

Rīga, 30.maijs, LETA. Iedzīvotāju skaits, kas pamet Latviju, arī turpmāk varētu palielināties, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda demogrāfs Ilmārs Mežs.

Mežs norādīja, ka par spīti daudzu domām, ka Latvijas iedzīvotāju izbraukšana ar katru gadu samazināsies, pēdējos trīs gadus redzams, ka starptautiskās migrācijas negatīvais saldo turpina palielināties. Puse no tiem, kas atgriežas Latvijā, ir aizbraukušie latvieši, savukārt otra puse - ārzemnieki, kas aizpilda latviešu vietu un kuriem Latvija ir pietiekoši laba "iespēju zeme".

Pēc Meža domām, iedzīvotāju skaita samazināšanās reģionos un palielināšanās Rīgā varētu turpināties, jo Rīga ir galvenais attīstības centrs, ar daudz lielākām darba iespējām nekā reģionos, turklāt cilvēks, kurš vēlās strādāt un nopelnīt sev iztiku, darbu arī atrod. "Šādu darbu atrod ne tikai latvieši, bet arī iebraucēji," norādīja Mežs.

Viņš skaidroja, ka iedzīvotāju skaita samazināšanās saistīta ar vispārējo situāciju un to, kāda tā bijusi ne tikai pēdējos 26 neatkarības gadus, bet arī ar laiku, kas sākās pat pirms 2.pasaules kara. "Jau visus Padomju laikus cilvēki pārcēlās no Latgales uz Latvijas vidieni, kur bija labākas darba un pelnīšanas iespējas," atzīmēja Mežs.

Tāpēc viņš uzskata, ka valstij politiskā līmenī jārūpējas par to, lai iedzīvotājus noturētu reģionos un Latvijā kopumā. "No valsts viedokļa ir ļoti svarīgi cilvēku "noķert", kamēr viņš vēl domā par Rīgu un Pierīgu, jo ārzemēs aizbraukušos mēs pusi vairs noteikti neredzēsim - vismaz kā strādājošus un pelnošus Latvijā."

Vienlaikus Mežs norādīja, ka Latvijas iedzīvotāju mirstībā izmaiņas gandrīz nepastāv, tomēr 2017.gada pirmie četri mēneši liecina, ka jaundzimušo skaits būtiski krītas. Tas varētu nozīmēt, ka šogad jaundzimušo skaits varētu samazināties par 1000 vai sliktākajā gadījuma pat par 2000.

Jaundzimušo skaita samazināšanās saistīta ar potenciālo vecāku skaita samazināšanos, jo patlaban par potenciālajiem vecākiem kļūst deviņdesmito gadu bērni, kuru skaits bija divas reizes mazāks nekā jaundzimušo skaits astoņdesmito gadu otrajā pusē.

Kā ziņots, jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati par Latvijas iedzīvotāju skaita izmaiņām 2016.gadā liecina, ka 2017.gada sākumā Latvijā dzīvoja apmēram 1 950 000 iedzīvotāju, kas ir par 18 800 mazāk nekā gadu iepriekš.

Reģionu griezumā iedzīvotāju skaits gada laikā palielinājies tikai Rīgā, kur pērn dzīvoja par 1800 cilvēkiem vairāk, savukārt vislielākais iedzīvotāju skaita samazinājums aizvien bija vērojams Latgales reģionā - tur gada laikā iedzīvotāju skaits samazinājās par 6300 cilvēkiem jeb 2,3%. Statistikas dati rāda, ka iedzīvotāju skaits Vidzemē gada laikā samazinājies par 2,1%, Kurzemē - par 1,9%, Zemgalē - par 1,6%, bet Pierīgā - par 0,4%.

Tāpat CSP apkopotie dati liecina, ka 2015. un 2016.gadā samazinājies imigrantu, bet pieaudzis emigrantu skaits. Starptautiskās ilgtermiņa migrācijas dēļ iedzīvotāju skaits Latvijā 2016.gadā samazinājies par 12 200 cilvēku. Latvijā no citām valstīm ieradās aptuveni 8400 cilvēku, savukārt izceļoja - 20 600 cilvēku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)