Banner 980x90

Drošības aspekti, kas jāievēro, ja izvēlas bērnu likt staigulī

Bērnu staiguļi ir ierīces, kas raisījušas daudz diskusiju gan vecāku, gan veselības speciālistu vidū. Ir dzirdēti argumenti, kas nerunā par labu staiguļu izmantošanai sava bērna ikdienā. Tomēr tā vienmēr ir pašu vecāku izvēle un atbildība – izmantot vai nē šo ierīci. Un galu galā – bērnu staiguļi taču veikalos ir pieejami plašā izvēlē. Iespējams iegādāties staiguļus košās krāsās, ar skaņu un gaismu efektiem. Tāpēc ir tikai loģiski, ka par staiguļiem tiek runāt kā par realitāti vecāku un bērnu ikdienā. Līdz ar to arī atgādinām dažas būtiskas lietas par galvenajiem drošības aspektiem, izmantojot sava bērna ikdienā staiguli.

Bērnam staigulī nevajadzētu atrasties ilgstoši
Galvenais fakts, kas jāmin, ir tas, ka staiguļi nav piemēroti ilgstošai lietošanai. Bērns nedrīkst staigulī pavadīt vairākas stundas no vietas. Tas noteikti nenāk par labu bērna veselībai un dabiskai attīstībai. Staigulī bērns tiek vertikalizēts, arī viņa kājiņas pret zemi neatsperas īsti dabiskā formā. Tāpēc ilgstoši ieņemot šādas pozīcijas, kad bērns fizoloģiski un psiholoģiski vēl tam nav gatavs, tas var atstāt nevēlamas sekas bērna veselībai un attīstībai. 

Jāpārliecinās, ka bērns ar staiguli nevar nokrist
Staigulis balstās uz ritentiņiem, kas kustas uz priekšu, ja bērns darbojas ar kājām un it kā imitē staigāšanu. Jāņem vērā, ka šādā veidā iespējams attīstīt diezgan lielu ātru, ar kuru bērns pārvietojas kopā ar staiguli. Tāpēc ir ļoti būtiski pielāgot vidi un pārliecināties, ka nav iespējams ar staiguļa ritentiņiem nekur aizķerties un apgāzties. Jāpārliecinās, ka kāpnes ir norobežotas, arī citas vietas, kur bērns var apdraudēt sevi, apgāžoties ar visu staiguli. Diemžēl šajā ziņā statistika visā pasaulē ir bēdīga, notiek daudz negadījumu ar bērniem, kur tieši iesaistīti staiguļi, jo vecāki īsti neizprot to drošu lietošanu.

Staigulis nepasargā no tā, ka bērns piekļūst bīstamām vietām un lietām
Vecāki maldīgi uzskata, ka bērna ievietošana staigulī pasargās no situācijām, kad viņš aiztiek nevēlamas lietas. Tas bērnu neapturēs, jo viņš ar rokām vienalga var aizsniegt daudz. Mazuļiem brīnumainā kārtā ir "gumijas" rokas, viņi var piekļūt arī tur, kur vizuāli izskatās, ka viņu rokas nesniedzas. Tāpēc staigulis nekādā gadījumā neatbrīvo no pienākuma visas bīstamās lietas nolikt augstu un tālu, aiz atslēgas vai citās drošās vietās. 

Jāizvēlas uzticama ražotāja kvalitatīvs staigulis
Ja pieņemts lēmums iegādāties un izmantot staiguli, tad jāizvēlas tikai sertificēts produkts no uzticama ražotāja, kurš domājis par to, kā piedāvāt drošu un kvalitatīvu ierīci. Bērnu preču ražotāja Chicco staiguļi iegādājami arī interneta veikalā. Pieejami modeļi dažādām bērnu svara un vecuma kategorijām. Šīs informācijas ievērošana ir ļoti būtiska drošai staiguļa lietošanai. Chicco staiguļi izgatavoti no bērniem drošiem materiāliem, tie ir krāsaini, arī aprīkoti ar skaņas un gaismas efektiem, kas bērnu pieredzi padarīs daudzveidīgāku.

Kādas ir alternatīvas staigulim
Staiguļi ir palīgs un atbalsts vecākiem ikdienā, bet nav obligātās nepieciešamības prece. Vecākiem ir iespējams radošā un drošā veidā attīstīt bērnu arī bez šīs ierīces. Piemēram, var interesanti iekārtot grīdu, kur ir iespēja darbojies savam vecumam atbilstoši. Īstajā brīdī bērns pats piecelsies, sāks vertikalizēties un uzsāks staigāt. Ja ir vajadzība bērnu norobežot drošā zonā, tad tam labi var izmantot arī manēžu vai gultiņu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)