Banner 980x90

Jau devīto reizi par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu atzīts "Latvenergo"

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Jau devīto reizi par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu atzīta energokompānija AS "Latvenergo".

"Latvenergo" saglabājusi pirmo vieto "Prudentia" un "Nasdaq Riga" veidotajā ikgadējā Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topā. Energouzņēmuma novērtējums šā gada topā sasniedzis 1,307 miljardus eiro, un uzņēmuma vērtība augusi par 22% salīdzinājumā ar 2015.gada topu.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu 2016.gada topa augšgalā - 2.vietā - savu pozīciju saglabā AS "Swedbank", un 3.vietā ierindojas AS "Latvijas Valsts meži".

Pozitīvas vērtības izmaiņas topa desmitniekā piedzīvojusi AS "Latvijas Gāze", kas pacēlusies no 6.vietas uz 4.vietu, uzrādot vērtības pieaugumu par 11% salīdzinājumā ar 2015.gadu.

Topa piektajā vietā ierindota VAS "Latvijas Dzelzceļš", sestajā – AS "Ventspils nafta", septītajā – SIA "Lattelecom", astotajā – "Mikrotīkls", devītajā – SIA "Latvijas Mobilais telefons", desmitajā – AS "Olainfarm".

Būtisku vērtības pieaugumu Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topā piedzīvojusi elektroniskās komunikācijas sistēmu ražotāja SIA "Mikrotīkls", kas iekļuvusi "TOP 101" pirmajā desmitniekā, pakāpjoties no 16. uz 8.vietu. "Mikrotīkla" novērtējums šā gada topā sasniedzis 418,9 miljonus eiro, un tas ir par 55% palielinājies, salīdzinot ar iepriekšējā gada novērtējumu.

Šā gada "TOP101" Latvijas vērtīgāko uzņēmumu kopējā vērtība ir 15,7 miljardi eiro, kas gan ir mazāk nekā iepriekšējā gadā. Topa uzņēmumu vērtība ir nedaudz samazinājusies pirmo reizi pēc 2010.gada.

"Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš, skaidrojot vērtības samazināšanos, atzina, ka šoreiz akmens ir banku sektorā, kas vienmēr spēlējis vadošu lomu, taču šogad banku nozares kopējā vērtība salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir samazinājusies, un transporta un loģistikas nozare ir piedzinusi bankas. Krastiņš atzīmēja, ka visām topā iekļautajām bankām pagājušajā gadā audzis pašu kapitāls, tās strādājušas labi, taču banku nozare jāskata plašākā kontekstā, un būt par banku akcionāru ir sarežģīti, jāsastopas ar daudz izaicinājumiem, kas kopumā ietekmējis to vērtības samazināšanos.

Biržas "Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne "TOP 101" atklāšanas ceremonijā pauda pārliecību, ka Latvijas vērtīgākie uzņēmumi ir Latvijas un Baltijas tautsaimniecības mugurkauls un mūsu valsts ilgtspējīgas izaugsmes balsts. Šie uzņēmumi rada lielāko daļu no iekšzemes kopprodukta. Latvijas uzņēmumu vērtības pieaugumam līdzi nāk attīstība, jaunas darbvietas un sabiedrības labklājības pieaugums.

Viņa atzina, ka uzņēmumu vērtības pieaugumu sekmē laba korporatīvā pārvaldība un akcionāru spēja formulēt un realizēt ambiciozus attīstības mērķus, taču mūsdienās būtiski pieaugusi uzņēmumu spējas attīstīt savu tehnoloģisko potenciālu un inovācijas loma.

Topa veidotāji vērtē, ka šogad vērojamas pozitīvas izmaiņas informācijas atklāšanā par korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "TOP 101" tiek veidots kopš 2006.gada, to veido "Prudentia" un "Nasdaq Riga". Vērtīgāko uzņēmumu saraksts veidots sadarbībā ar "Kredītinformācijas biroju" un ar "Creditinfo" un "Krediidiinfo" informatīvo atbalstu.

Arī pagājušajā gadā vērtīgāko uzņēmumu topa trijniekā bija uzņēmumi "Latvenergo", "Swedbank" un "Latvijas Valsts meži".

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)