Banner 980x90

Kas par OCTA polisi jāzina katram autovadītājam? 

Ar OCTA jeb transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu katrs autovadītājs var doties ceļā vienmēr mierīgu sirdi – polise segs jebkurus vainīgās puses nodarītos zaudējumus trešajai personai ceļu satiksmes negadījuma rezultātā. 

Lai gan šis apdrošināšanas veids ir pazīstams katram autovadītājam, šogad spēkā stājušās izmaiņas, kas ietekmēs visus transportlīdzekļa īpašniekus. Šajā rakstā noskaidro, kas būtisks mainījies OCTA polises regulējumā, kā arī citus aktuālus ar OCTA polisi saistītus jautājumus. 

Jaunākie OCTA likuma grozījumi 
OCTA regulējuma grozījumi Saeimā tika apstiprināti jau 2020. gada beigās – tie, kas attiecas uz licencēto pasažieru komercpārvadātājiem, taksometru vadītājiem un personām ar invaliditāti, stājušies spēkā jau 2021. gada 12. janvārī, ar militāro tehniku saistītie –  no 1. februāra, savukārt uz visiem autovadītājiem attiecināmās izmaiņas gaidāmas no 1. jūlija. 

OCTA likuma izmaiņas, kas stājas spēkā līdz ar 12. janvāri 
Turpmāk personas ar invaliditāti varēs apdrošināt tikai vienu tās īpašumā esošu transporta līdzekli ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām. Izmaiņas saistītas ar novēroto tendenci pārreģistrēt automašīnas personām ar invaliditāti, tādējādi saņemot OCTA likumā paredzētās atlaides polises iegādei. 

Tāpat spēkā stājas grozījumi, kas izmaina kārtību, kas līdz šim paredzēja apdrošināšanas līguma pārtraukšanu pasažieru komercpārvadātājiem un taksometra vadītājiem. 

Turpmāk esošā OCTA polise paliks spēkā un apdrošināšanas līgums netiks pārtraukts šādos gadījumos: 
• pasažieru komercpārvadātājiem, ja iestājies pārtraukums tā licences kartītē;
• taksometru vadītājiem, ja mainījusies taksometra valsts reģistrācijas numura zīme. 

No 1. februāra spēkā stājušies OCTA regulējuma grozījumi
2020. gada 17. decembrī Saeimā pieņemtie OCTA regulējuma grozījumi paredz, ka no šī gada 1. februāra OCTA polise vairs nebūs jāiegādājas specializētai militārajai tehnikai. Radītos zaudējumus turpmāk segs OCTA Garantijas fonds, kas tālāk pieprasīs tos kompensēt Aizsardzības ministrijai. 

OCTA polise no 1. jūlija – iespējams iegādāties uz īsāku termiņu 
No 2021. gada 1. jūlija OCTA polisi varēs iegādāties uz īsāku termiņu – 30 dienām. Izmaiņas attiecināmas arī uz transporta līdzekļiem, kam piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss. 

Papildus tam, ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti, polisi varēs iegādāties par 40% zemāku cenu. 


No kā atkarīga OCTA polises cena? 
Vai esi pamanījis, ka paziņai OCTA polise var būt lētāka vai dārgāka pat tad, ja jums to nodrošina viena un tā pati apdrošinātāja kompānija? Tas saistīts ar to, ka OCTA polises cena ir atkarīga no vairākiem, individuāli vērtējamiem kritērijiem. Lūk, svarīgākie no tiem! 
→ Apdrošināšanas periods
OCTA polisi vari iegādāties uz sekojošiem termiņiem – 1 (kopš 2021.g. 1.jūlija), 3, 6, 9 un 12 mēnešiem. Tomēr nav noslēpums, ka polise sanāk izdevīgāka, ja iegādājies to uz ilgāku periodu, piemēram, gadu, nevis trīs mēnešiem. 
→ Bonus Malus klase 
Primārais faktors, kas spēlē galveno lomu OCTA polises cenas noteikšanā, ir riska izvērtēšana – braukšanas stila novērtējums jeb Bonus malus klase. 
Pavisam ir 17 Bonus malus klases, bet ikviens, kas iegādājas transportlīdzekli un OCTA polisi pirmo reizi, iegūst 6. klasi. 
Pārejās klases sadalās šādi: 
MALUS klases: 1–5 (paaugstināta riska) tiek piešķirtas tiem transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri ir izraisījuši ceļu satiksmes negadījumu. 
BONUS klases: 7–17 (pazemināta riska) tiek piešķirtas disciplinētiem autovadītājiem, kuri regulāri pērk OCTA polises un nav izraisījuši nevienu ceļu satiksmes negadījumu. 
Tāpat vērā tiek ņemta auto īpašnieka apdrošināšanas gadījumu vēsture. 
→ Vieta, kur ir reģistrēts automobilis 
Piemēram, laukos, kur satiksmes intensitāte ir zemāka, iespējamība nodarīt zaudējumus citai personai ir mazāka, līdz ar to arī polises izmaksas arī ir zemākas.
→ Transportlīdzekļa parametri 
Katrai automašīnai OCTA cena var atšķirties, jo tiem ņemts vērā ne tikai tās modelis, bet arī marka, vecums, pilnā masa un pat krāsa. Jaunākām automašīnām par apdrošināšanu parasti jāmaksā mazāk, jo tās aprīkotas ar dažādām tehnoloģijām, kas samazina negadījumu risku. 

Kā rīkoties, ja noticis negadījums? 
Pirmkārt, vienojies par saskaņoto paziņojumu vai sazinies ar policiju. Kad tas ir paveikts, nekavējoties ziņo par negadījumu apdrošinātājam! 

Atceries, ka OCTA atlīdzina gan mantai nodarītus bojājumus, gan personai nodarītu kaitējumu, gan sedz nemateriālos zaudējumus. 

Tomēr gadījumos, ja CSN noticis: 
• vadot transporta līdzekli alkohola reibumā;
• bez atbilstošās kategorijas vadītāja apliecības

un/vai ja autovadītājs 

• patvaļīgi atstājis negadījuma vietu;
• sniedzis nepatiesu informāciju par negadījumu;
• paveicis tīšu noziedzīgu darījumu;
• vadījis nelikumīgi iegūtu transporta līdzekli

apdrošinātājs var uzsākt regresa (zaudējumu atgūšanas) prasību.

Manapolise.lv – izdevīgākā un ērtākā OCTA iegāde, atbilstoši vēlamajam termiņam 
Manapolise.lv mājaslapā ir atrodams viens no ērtākajiem rīkiem polises cenas aprēķināšanai – OCTA kalkulators. 

Ievadot informāciju par sevi un savu transportlīdzekli, redzēsi sarakstu ar līdz pat desmit dažādu apdrošinātāju piedāvājumiem, no kuriem iespējams izvēlēties piemērotāko sev un savam maciņam. 

Ir patīkami apzināties, ka kāds risina ķibeles tavā vietā. Apdrošini savu auto jau šodien, lai justos drošs un mierīgs uz ceļa ik dienu! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)