Banner 980x90

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā Balvu atklās skvēru miesta dibinātājam Antonam Rimovičam

Daugavpils, 11.apr., LETA. 4.maijā Balvos norisināsies pasākumi par godu Latvijas simtgadei un garīdznieka, koktēlnieka un Balvu miesta dibinātāja Antona Rimoviča piemiņai, aģentūru LETA informēja Balvu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Iluta Mežule.

Pasākumus plkst.11 ievadīs Svētā Mise Balvu Romas katoļu baznīcā. Pēc pusotras stundas plkst.12.30 svinīgi tiks atklāts Rimoviča skvērs.

Dienu iepriekš, 3.maijā, Balvu Novada muzejā tiks atklāta izstāde "Antons Rimovičs: Dievam un Cilvēkam".

Ideja godināt Rimoviču nākusi no nu jau mūžībā aizgājušā Balvu novada Tilžas pagasta draudzes prāvesta Alberta Budžes, kurš savulaik ieteica nosaukt kādu no Balvu ielām Rimoviča vārdā. Tā kā ielas nosaukuma maiņa ir visai birokrātisks process, tika nolemts laukumā blakus Balvu Sakrālās kultūras centram izveidot Rimoviča skvēru, kur tiks uzstādīts piemineklis.

Pieminekļa pamatne ir Latvijas valsts kontūras formā, bet vietā, kur kartē atrodas Balvi, tiks uzstādīts Balvu miesta dibinātājam veltīts piemineklis.

Rimoviču par Balvu miestiņa dibinātāju ir nosaucis Benedikts Skrinda, kurš to aprakstījis savās hronikās. Rimovičs ap baznīcu pulcinājis cilvēkus, notika saimnieciskais uzplaukums un attīstība, kā rezultātā veidojās miests.

Garīdznieks Rimovičs Balvos kalpoja no 1897.līdz 1914.gadam. Visās baznīcās, kurās viņš kalpoja, Rimovičs vēlējās uzlabot interjeru, tādēļ daudz nodarbojās arī ar koktēlniecību. No koka viņš izgatavoja dažnedažādus darbus, kas skaitāmi simtos. Lai arī daudzi no Rimoviča veidotajiem darbiem jau ir izzuduši, daļa no tiem joprojām ir saglabājusies.

Rimoviča skvēra projektu izstrādāja SIA "Vinoko", bet būvdarbus veica SIA "5V", pieminekļa autors ir balvenietis Vitālijs Peļņa.

Projekta īstenošanu ir atbalstījuši ļoti daudzi cilvēki – 21 000 eiro ir ziedojuši Nacionālās apvienības deputātiem, 3240 eiro ir Balvu novada pašvaldības 2017.gada budžeta finansējums, bet 2798 eiro - Balvu katoļu draudzes līdzfinansējums. Projektēšanas darbus personīgi apmaksāja Anna Ķuzāne.

Rimovičs ir apglabāts Rubeņu Svētā Pētera un Pāvila Romas katoļu draudzes baznīcas dārzā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)