Banner 980x90

Likvidēs Tilžas internātskolu un veidos vienu iestādi uz vidusskolas bāzes

Rīga, 25.apr., LETA. Ar nākamo mācību gadu darbu pārtrauks Tilžas internātskola, un ciematā tiks veidota viena izglītības iestāde uz Tilžas vidusskolas bāzes, ceturtdien lēmusi Balvu novada dome.

Turpmāk Tilžā darbosies vidusskola, kura sevī apvienos visas līdz šim ciematā pieejamās izglītības programmas, pārņemot arī bērnudārza funkcijas. Atkarībā no pieprasījuma skolā tiks nodrošinātas arī internātskolas programmas, aģentūrai LETA pastāstīja novada domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs (LZS).

Viņš solīja, ka pašvaldība vēl lems, cik ēkās izglītība tiks nodrošināta, izvēloties skolēniem labāko un ekonomiski pamatotāko risinājumu.

Ņemot vērā, ka tiek prognozēts neietiekams skolēnu skaits, nolemts arī neatvērt 10.klasi Bērzpils vidusskolā. Tāpat pieņemts lēmums par pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas pārtraukšanu Stacijas pamatskolas Vīksnas filiālē un nakts grupas slēgšanu Bērzkalnes pirmsskolas izglītības iestādē.

Domes priekšsēdētājs klāstīja, ka visiem audzēkņiem, kurus skars izmaiņas, tiks piedāvātas vietas citās novada iestādēs, nodrošinot arī nokļūšanu, taču gala lēmumu tik un tā pieņems bērnu vecāki. Neizbēgama arī pedagogu un citu darbinieku štata samazināšana, pauda domes vadītājs, taču iespēju robežās darbs tiks piedāvāts citās iestādēs. Turklāt daļa pedagogu strādā apvienošanas kārtībā, tāpēc pavisam bez darba nepaliks, prognozēja Pušpurs.

Domes deputāte Sandra Kindzule (LZP) ierakstā "Facebook" atzina, ka domes sēde ceturtdien bijusi emocionāli smaga, taču viņa atbalstīja internātskolas slēgšanu.

"Īstenojot iekļaujošo izglītību, jau 2017.gadā valsts līmenī tika lemts, ka internātskolas kā vietas, kur mācīties bāreņiem vai trūcīgu ģimeņu bērniem, ir slēdzamas. Jebkuram bērnam ir tiesības izvēlēties savai dzīvesvietai tuvāko skolu un izmantot to internātus. Uzskatu, ka bērnu segregācijai pēc sociālā vai veselības stāvokļa mūsdienu sabiedrībā vairs nav vietas un internātskolas tādas, kādas mēs tās pazinām kopš padomju laikiem, ir slēdzamas," argumentēja deputāte.

Viņa arī informēja, ka kopā ar kolēģi Andri Bačuku (LZP) ierosinājusi noteikt minimālo bērnu skaitu, ar kādu atverama 10.klase, nevis pieņemt lēmumu neatvērt klasi Bērzpils vidusskolā, taču priekšlikums tika noraidīts.

Jau vēstīts, ka Balvu novada pašvaldība nolēmusi slēgt Tilžas internātpamatskolu, atzīstot, ka bez valsts mērķdotācijas vairs nespēs to uzturēt. Pašvaldību internātskolu uzturēšanu valsts turpināja līdzfinansēt līdz 2018.gada 31.decembrim, bet no janvāra visus šos izdevumus sedz pašvaldības. Tilžas internātpamatskolas uzturēšanai valsts gadā atvēlēja 233 049 eiro.

Savukārt Tilžas internātskolas pedagogu darba samaksu no valsts mērķdotācijas šogad segs tikai astoņiem mēnešiem, skaidroja pašvaldībā.

Lai darbs Tilžas internātpamatskolā līdz mācību gada beigām varētu turpināties, no pašvaldības budžeta piešķirti 127 190 eiro skolas uzturēšanai, tehniskā personāla atalgojumam un bērnu patversmes "Ābeļzieds" uzturēšanai. "Tomēr turpmāk pašvaldība nespēs uzturēt Tilžas internātpamatskolu, ņemot vērā, ka pārsimts metru attālumā Tilžā strādā arī vidusskola," secinājusi vietvara.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)