Banner 980x90

Mīkstina sodu krimināllietā par pretlikumīgu autovadītāja apliecību iegūšanu apsūdzētajiem

Daugavpils, 5.janv., LETA. Latgales apgabaltiesa mīkstinājusi sodu vairākiem apsūdzētajiem, apelācijas kārtībā skatāmajā krimināllietā par pretlikumīgu autovadītāja apliecību iegūšanu. Piespiedu darba vietā apsūdzētajiem piemērots naudas sods no trim līdz četrām minimālajām mēnešalgām.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Latgales apgabaltiesā, tiesa nolēmusi atcelt pirmās instances tiesas spriedumu un taisīt jaunu, nosakot, ka četriem no septiņiem apsūdzētajiem, kam pirmās instances tiesa bija piemērojusi piespiedu darbu, šis sods tiek nomainīts ar naudas sodu.

Pārējiem apsūdzētajiem piespriestais sods atstāts negrozīts. Pilns spriedums minētajā lietā būs pieejams no 6.februāra.

Jau vēstīts, ka Rēzeknes tiesa Balvos septiņiem minētajā lietā apsūdzētajiem piesprieda piespiedu darbu no 120 līdz 180 stundām, bet vienam - brīvības atņemšanu uz vienu gadu un desmit mēnešiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem ar pusi gadiem.

Saistībā ar šo spriedumu no apsūdzētajiem un viņu aizstāvjiem lietā tika saņemtas četras apelācijas sūdzības.

Prokurors vienam no apsūdzētajiem bija pieprasījis sodu ar brīvības atņemšanu uz pusotru gadu, bet pārējiem septiņiem apsūdzētajiem - piespiedu darbu no 120 līdz 140 stundām. Savukārt aizstāvji pieprasīja visus apsūdzētos attaisnot.

Sākotnēji minētajā lietā prokuratūra sagatavoja apsūdzību un sāka kriminālvajāšanu pret 18 personām. Pret vienu personu krimināllieta izbeigta saistībā ar tās nāvi, vēl pret divām - pierādījumu trūkuma dēļ.

No 18 apsūdzētajām personām septiņas piekritušas slēgt vienošanos par sodu. Tām piemēroti naudas sodi no trim līdz astoņām minimālajām mēnešalgām (no 1080 līdz 2880 eiro) un piespiedu darbs no 100 līdz 140 stundām. Astoņas personas nolēmušas tiesāties, bet trīs apsūdzētie, tajā skaitā kāds 77 gadus vecs iepriekš nesodīts vīrietis ievērojamā vecuma un sliktā veselības stāvokļa dēļ - nesen viņš pārcietis infarktu -, nosacīti atbrīvoti no kriminālatbildības.

Minētajā lietā 15 personām celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 15.panta 4.daļas un 323.panta 1.daļas - par kukuļdošanu, divām - pēc Krimināllikuma 322.panta 1.daļas par starpniecību kukuļošanā, bet vienai - pēc Krimināllikuma 321.panta 1.daļas par kukuļņemšanu.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tika lūdzis Balvu rajona prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret 21 personu par kukuļošanu saistībā ar mēģinājumu pretlikumīgi iegūt autovadītāja apliecību. KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka kukuļdevēju vidū ir trīs valsts amatpersonas.

Kriminālprocess tika sākts 2010.gada decembrī, un pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka kāda persona bija uzkūdījusi vairākas citas personas kukuļdošanai un starpniecībai kukuļošanā, radot priekšstatu, ka tā saņemto naudu kā kukuli nodos kādai Ceļu satiksmes drošības direkcijas amatpersonai, aģentūru LETA iepriekš informēja toreizējais KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka šī persona piesavinājusies kukuļiem paredzēto naudu 2800 latu apmērā no vairāk nekā desmit cilvēkiem, kuri, izmantojot vēl arī citu personu starpniecību, bija devuši kukuļus, lai iegūtu tiesības vadīt transportlīdzekļus, apejot normatīvajos aktos noteikto kārtību.

Kriminālprocesā konstatēts, ka kukuļi tika nodoti laikā no 2009.gada beigām līdz 2010.gada septembrim nolūkā pretlikumīgi iegūt autovadītāja apliecību vai jaunu kategoriju jau esošajā autovadītāja apliecībā vai atgūt saistībā ar administratīvā pārkāpuma vai noziedzīga nodarījuma izdarīšanu atņemtu autovadītāja apliecību. Atsevišķos gadījumos viena kukuļa apmērs bija sasniedzis pat 800 latus (1142 eiro).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)