Banner 980x90

"Unknown Artist" un "Napruots" muzicē festivālā "Savējie"

Foto: Vineta Zeltkalne
Foto: Vineta Zeltkalne

PIektdien, 6.novembrī, Balvu novada Kubulu kultūras namā trešo reizi pulcējās kopā mūziķi, lai piedalītos dzīvās mūzikas festivālā "Savējie 2015"Viļakas novadu festivālā pārstāvēja jauniešu un arī pieaugušo iemīļotās grupas "Napruots" no Rekavas un "Unknown Artist" no Upītes.  
 

Kā pilsētas informācijas portālu Balvi24.lv informēja Vineta Zeltkalne, Viļakas mūzikas un mākslas skolas direktors Aldis Prancāns saksofonu spēlēja grupā "Sikspārnis" un "Mani mākoņi".  Festivāla pārsteigums bija jauns Balvu jauniešu projekts "Alu cilvēki", kurā muzicē Salvis Mass – bungas, Harijs Ločmelis - trompete, Gatis Irbītis - trompete, Aleksandrs Samoiļenko – tuba un Dāvis Lāpāns - piano. Kopā spēlēt viņi ir sākuši tikai šovasar, bet ir izveidojuši interesantu muzikālu projektu, pagaidām grupai nav solista vai solistes, jo viņi vienkārši par to vēl nav padomājuši.

Kubulu grupa "Sikspārnis" kopā spēlē jau 22 gadus un Kubulu kultūras namā ir piedzīvojusi ļoti daudzus koncertus un notikumus. Savukārt grupa "Ferrum" no Cēsīm pēc vairāk kā 20 gadiem ir sanākusi kopā, lai atkal spēlētu leģendārās dziesmas. Tikai citu grupu mūziķi zināja, ka populārās dziesmas "Dzērvenīte" autori ir grupa "Ferrum".  Tagad pasākuma apmeklētāji dungojot dziesmu: "Dzērvenīt, kam tu mīti purviņā? Lūdzu tev - iznāc meža maliņā. Dzērvenīt, mana rūgtā sirsniņa, Lūdzu tev - nāc man līdzi tautiņās", zinās, ka dziesmas oriģinālsacerētāji ir grupa "Ferrum". Daudzi šlāgermūzikas pazinēji, zina tādu mūziķi Aivaru Lapšānu. Viņš dzied arī grupā "Ferrum". Festivālā bija pārsteigums, ka Aivars Lapšāns var nodziedāt ļoti zemas notis rokdziesmās, kā arī paņemt ļoti augstas notis, tā grupas "Ferrum" sastāvā parādīja savu plašo balss diapozonu.

Festivālā uzstājās arī "D- Light" no Preiļiem, "Ilūzija" no Viļāniem, "Kiwi" no Varakļāniem, "Mani Mākoņi" & Dagmāra Laicāne no Balviem un "Ceļā", kurā spēlē bijušie balvenieši, kuri šobrīd dzīvo un mācās Rīgā. Ikvienam apmeklētājam bija iespējams novērtēt grupu sniegumus un izvēlēties, kuru grupu varētu aicināt uz vecvecāku, mammas vai tēta dzimšanas dienas svinībām, kuru uz novada svētkiem, kuru aicināt uzspēlēt ballīti un kura vislabāk iederētos kādā jauniešu neformālā festivālā. Festivāla organizators Māris Lāpāns izspēlēja atrakcijas, kurās veiksmīgākie festivāla apmeklētāji saņēma plakātus ar grupu autogrāfiem.

Grupā "Unknown artist"  jeb "nezināmais mākslinieks" jau vienu gadu kopā spēlē Dāvis Ločmelis, Arnis Bukšs, Nauris Konovalovs un Māris Keišs.  Nezināmie mākslinieki ir vienmēr gatavi pozēt fotogrāfam, jo nekad jau nevar zināt, kad paliks slaveni pasaulē un bildēm ir jābūt no ikviena grupas attīstības posma. Šī gada festivālā "Osvalds", uzstājoties jauno grupu konkursā, puiši vinnēja ierakstu profesionālā studijā Rīgā.  "Unknown artist" ir ierakstījuši "Točkas dziesmu" MicRec studijā, mūzikas producents ir Gints Stankevičs. Dziesma balstās uz reāliem faktiem par dzīvi pierobežā. Teksta un mūzikas autors ir Arnis Bukšs. "Domāju, ka šis projekts ir izdevies, jo mēģinām sacerēt savas dziesmas. Ar grupu "Medņevas juniori" vairāk spēlējam populārās dziesmas ballītēs.""Unknow artist" meklē savu ceļu mūzikas pasaulē. Grupa var spēlēt gan folkmūziku, gan pop un rokmūziku. Šoreiz gribējām ierakstīt tādu roķīgāku dziesmu, tā tapa "Točkas dziema", kurai autortiesības ir reģistrētas Latvijas autoru biedrībā "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūrā/ Latvijas Autoru apvienībā" (AKKA/LAA). Ir plānots, ka "Točkas dziesma" sāks skanēt Latvijas Radio 2 apritē no 10.novembra," pastāstīja ģitārists Arnis Bukšs.

Grupai "Napruots" ir izveidojies savs fanu pulciņš. Pēdējos trīs gados  puiši turpina sacerēt savas dziesmas un grupā turpina spēlēt Raimonds Logins, Sandis Priedeslaipa un Kaspars Lapsa. Grupai pirms diviem gadiem ir pievienojies jauns dalībnieks – bundzinieks Artūrs Morozs. "Napruots" ir ieguvusi nopietnu roka skanējumu un ir uzsākuši  ierakstīt savas dziesmas studijā Rīgā.

Interese par muzicēšanu jauniešiem esot viļņveidīga, atklāja ģitārspēles skolotājs un Šķilbēnu iniciatīvu centra "Zvaniņi" vadītājs Vilis Cibulis. Pirms pāris gadiem Viļakas novadā ģitāru mācījās spēlēt pat 60 jaunieši, šobrīd ir ap 20 – 30 bērniem un jauniešiem. Lielie un aktīvākie puiši, kuri pamatus apguva ģitārspēles nodarbībās, bet vēlāk turpināja paši pilnveidot ģitārspēles un citu instrumentu muzicēšanas prasmes, ir izveidojuši savas grupas. "Paies laiks, kamēr jaunie puikas un meitenes izaugs un ja būs interese mēģinās veidot savu grupu. Tāpēc turpināsim just līdzi mūsu grupām "Napruots" un "Unknown Artist" un vēlēsim, lai veiksme ir viņu sabiedrotā nākotnē," teica V.Cibulis.

Pasākuma organizators Māris  Lāpāns, rezumējot aizvadīto pasākumu, teica: "Pirmkārt, šis ir mūziķiem, tad visiem pārējiem interesentiem. Kopējā  atmosfēra pasākumā bija jauka, ir gandarījuma sajūta, ka ir iespēja dod jaunām grupām uzspēlēt. Tā ir laba alternatīva, kur spēlēt, redzējām daudz radošu izpausmju un jaunu ideju. Pašiem mūziķiem bija interesanti vērot vienam otru. Viss notika kā biju gaidījis, zināju, ka pasākumu neapmeklēs tūkstošiem apmeklētāju, jo šāda veida mūzika neizraisa mūsu pusē lielu interesi. Šis ir nekomerciāls pasākums, nemeklējam grupas, kuras varētu pievilināt tūkstošiem cilvēku. Galvenais, lai ir interesanti būt kopā, muzicēt un iegūt radošas idejas turpmākam darbam."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)