Banner 980x90

Reizniece-Ozola gatava diskutēt par "Vienotības" un ZZS piedāvātajiem priekšlikumiem VID reformēšanā

Dana Reizniece-Ozola/ Foto: Edijs Pālens/LETA
Dana Reizniece-Ozola/ Foto: Edijs Pālens/LETA
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ir gatava diskutēt gan par partijas "Vienotība", gan Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) piedāvātajiem priekšlikumiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reformēšanā.

LETA jau rakstīja, ka "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti iesnieguši izskatīšanai parlamentā jaunus likumprojektus par VID Finanšu un Muitas policijas apvienošanu. Arī ZZS deputāti bija paredzējuši iesniegt jaunus likumprojektus par VID reformām, par ko arī informējuši valdošās koalīcijas frakcijas, aģentūrai LETA pastāstīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS).

Reizniece-Ozola aģentūrai LETA sacīja, ka "Vienotības" piedāvājums paredz vien VID Finanšu un Muitas policijas apvienošanu, bet tas neparedz abu iestāžu neatkarības stiprināšanu. Turpretī ZZS uzskata, ka abām iestādēm ir jābūt neatkarīgām.

"Varbūt var apvienot ZZS un "Vienotības" priekšlikumus, tomēr, vai "Vienotība" būs gatava atbalstīt ideju par iekšējo struktūru neatkarības stiprināšanu. Galvenais, cik "Vienotība" būs atvērta diskusijām," piebilda finanšu ministre.

Kā ziņots, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem "Vienotība" pauda, ka iepriekš Saeimas iebildumus bija raisījusi FM iecere VID Iekšējās drošības daļu veidot kā "represīvu izmeklēšanas struktūru", kuras pilnvaras un funkcijas pielīdzināmas izmeklēšanas iestādes funkcijām, vienlaikus nododot to paša VID ģenerāldirektora tiešā pakļautībā.

Partija arī piebilst, ka FM Saeimas frakcijām nosūtītajos likumu grozījumos no šīs ieceres neesot atteikusies. "Šādi grozījumi ir vien darbības imitācija, kas ne vien nepalīdz, bet var kaitēt gan dienesta darbam, gan tēlam sabiedrības acīs," pauž "Vienotības" deputāti.

"Vienotības" piedāvātie likuma grozījumi neparedz izmaiņas pašreizējā regulējumā saistībā ar VID Iekšējās drošības biroju. Pašlaik Kriminālprocesa likums paredz, ka Finanšu policijas pilnvarotas amatpersonas izmeklē noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā un VID amatpersonu un darbinieku rīcībā.

Tikmēr FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) aģentūrai LETA skaidroja, ka Iekšējās drošības birojs arī jaunajos grozījumos ir VID ģenerāldirektora pārraudzībā, tomēr pašlaik paredzēts, ka tas skatīs tikai tos jautājumus, kas saistīti ar "tiešiem darba pārkāpumiem".

Arī Reizniece-Ozola uzsvēra, ka FM sagatavojusi jaunu priekšlikumu, kas paredz gan Finanšu un Muitas policijas apvienošanu, gan Iekšējās drošības daļas atdalīšanu no Finanšu policijas. Savukārt "Vienotības" piedāvājums ir bez "otrās būtiskas daļas" par Iekšējās drošības daļu, piebilda ministre.

Kā ziņots, Saeima noraidīja grozījumus likumā par VID un grozījumus Kriminālprocesa likumā. Šie likumprojekti paredzēja Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu un to, ka VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļa tiks pakļauta VID ģenerāldirektoram, kuram tādēļ turpmāk būs jānēsā formas tērps.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)