Banner 980x90

Restaurēts Viļakas Jēzus Sirds katoļu baznīcas ērģeļu spēles galds

Daugavpils, 21.febr., LETA. Viļakas Jēzus Sirds katoļu baznīcā noslēdzies ērģeļu restaurācijas 3.posms, kura gaitā ir veikta ērģeļu spēles galda, tai skaitā traktūras, manuālklaviatūru un pedāļa klaviatūras restaurācija, aģentūru LETA informēja Viļakas novada pašvaldībā.

Kopš 2017.gada augusta spēles galds atradās ērģeļu restauratora Tālivalža Dekšņa darbnīcā, kur, palīdzot Arnoldam Dimantam un Aivaram Vīksnam, rūpīgi tika veikta tā restaurācija – atjaunots leņķīšu un veļļu asīšu tūkojumus, traktūras skalu stieples, nomainītas koka detaļas un klaviatūru filči, atjaunota reģistru traktūra, nomainītas manuālo taustiņu kaula uzlīmes un citas lietas.

Projekta "Viļakas Jēzus Sirds katoļu baznīcas ērģeļu restaurācija" gaitā restaurēts ir arī spēles galda koka ietvars. Kad gaisa temperatūra baznīcā būs pietiekami augsta, tiks veikta ērģeļu papildus regulēšana un pārbaude.

Ērģeļu restaurācijas trešā posma kopējās izmaksas ir 6904 eiro, no kuriem 3000 eiro ir Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējums un 3904 eiro - Viļakas novada domes līdzfinansējums.

Iepriekšējos ērģeļu restaurācijas posmos 2015. un 2016.gadā tika veikta gaisa apgādes sistēmas atjaunošana un sakārtošana, kā arī iegādāts speciālais ērģeļmotors ar gaisa turbīnu un izgatavoti jauni gaisa kanāli, lai pievienotu jauno motoru plēšām un nodrošinātu ērģelēm gaisa padevi.

Turpinot ērģeļu restaurāciju, 4.posmā plānots restaurēt vēja lādi ar traktūru un stabules, kas saistās ar vienu no manuāliem, bet 5.posmā - restaurēt otru manuāli un pedāļa sistēmu.

Viļakas Jēzus Sirds katoļu baznīcas ērģeles ir unikālas arī ar to, ka ir vienīgais poļu ērģeļbūvētāju šāda tipa – mehāniskās kēgellādes sistēmas - divmanuāļu instruments Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)