Banner 980x90

Saeima pieņem ar uzturlīdzekļu pieejamības veicināšanu saistītus grozījumus

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Saeima ceturtdien, 8.decembrī, pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, kas saistīti ar uzturlīdzekļu bērniem pieejamības veicināšanu.

Parlaments jau iepriekš pieņēma saistītos grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kuros cita starpā noteikts, kādā veidā iespējams saņemt līdzekļus no fonda, ja parādnieks tos savam bērnam nenodrošina.

Izmaiņas Civilprocesa likumā veiktas attiecībā uz uzturlīdzekļu prasības ierosināšanu, uzturlīdzekļu piedziņu, kā arī uzturlīdzekļu lietu izpildu lietvedību.

Piemēram, attiecībā uz prasībām, kuras vienlaikus tiks celtas gan par laulības šķiršanu, gan uzturlīdzekļu piedziņu, Civillikumā precizēts, ka uzturlīdzekļu piedziņas prasību var celt reizē ar prasību par laulības šķiršanu un šādu prasību sadalīt ir aizliegts. Līdz ar to, ja persona cels tiesā prasību gan par laulības šķiršanu, gan uzturlīdzekļu piedziņu minimālajā apmērā, tiesai nebūs pamata atteikt pieņemt prasības pieteikumu tikai tāpēc, ka persona nav vērsusies Fonda administrācijā.

Likuma regulējums attieksies uz personām, kas vēlas piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam, uz parādniekiem, no kuriem uzturlīdzekļi tiks piedzīti. Tāpat regulējums būs attiecināms uz tiesnešiem, kas izskatīs lietas par uzturlīdzekļu piedziņu bērnu uzturam, un zvērinātiem tiesu izpildītājiem, kas īstenos uzturlīdzekļu piedziņas piespiedu izpildi.

Grozījumos arī precizēts, ka civilprocesā tiek minēta personas deklarētā adrese, kas reģistrēta trīs mēnešus pirms attiecīgo jautājumu skatīšanas sākšanas, vai arī, ja tādas nebūs, tad dokumentos tiks minēta konkrētās personas faktiskā dzīvesvieta.

Tāpat noteikts, kā tiek skatītas lietas par Eiropas kontu apķīlāšanas rīkojumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)