Banner 980x90

Baltinavas novada dome jaunu pašvaldību izveidē aicina pierobežas novadiem noteikt īpašus kritērijus

Rīga, 1.aug., LETA. Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, austrumu pierobežas novadiem būtu jānosaka īpaši kritēriji, atklātā vēstulē valdības vadītājam Krišjānim Kariņam (JV), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Saeimas frakcijām pauduši Baltinavas novada domes deputāti.

Domnieki vēstulē atgādina, ka konsultāciju laikā ar VARAM prezentēts ministrijas sagatavotais materiāls "Pašvaldības profils - apvienotais Balvu novads", kurā apkopoti statistikas dati un raksturota esošā situācija Baltinavas, Balvu, Rugāju un Viļakas novados. Taču, pēc deputātu domām, dokumentā nav pamatojuma, kā pievienošana Balvu novadam uzlabos situāciju tieši Baltinavas novadā - veicinās uzņēmējdarbību, uzlabos ekonomisko situāciju un pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, kā paaugstinās teritorijas attīstības līmeņa indeksu, kā Baltinavas novadā mazinās depopulāciju un uzlabos demogrāfiskos rādītājus.

Tāpat, atsaucoties uz Kariņa valdības deklarācijā minēto par otrā līmeņa pašvaldību ieviešanas nepieciešamību izvērtēšanu, deputāti aicina neveikt pirmā līmeņa pašvaldību reformu, kamēr nav atbildes, vai būs otrā līmeņa pašvaldības, kādas tās būs, kādas funkcijas tiks pārceltas no pirmā uz otrā līmeņa pašvaldībām.

"Rosinām, īstenojot pirmā līmeņa pašvaldību reformu, neveikt pašvaldību piespiedu pievienošanu vai apvienošanu, ignorējot pašvaldības iedzīvotāju vairākuma viedokli," vēstulē aicina Baltinavas novada deputāti.

Viņi arī mudina, domājot par austrumu pierobežas apdzīvotības saglabāšanu no valsts drošības viedokļa, Eiropas Savienības austrumu pierobežas teritorijās izdarīt atkāpi no novadu veidošanas kvantitatīvajiem - iedzīvotāju skaita - kritērijiem vai piemērot atsevišķus kritērijus pierobežas novadiem pie savienības ārējās sauszemes robežas.

Jau vēstīts, ka aptaujā par pašvaldību reformu Baltinavas novadā piedalījušies 269 respondenti, un 253 personas atbalstījušas novada saglabāšanu. Savukārt 4% aptaujāto atbalstījuši ieceri Baltinavas novadu pievienot Balvu novadam.

VARAM izstrādātā karte paredz apvienot Balvu, Rugāju, Baltinavas un Viļakas novadus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)