Banner 980x90

Jūlija sākumā Balvos svinēs Latgales partizānu pulka simtgadi

Rīga, 26.jūn., LETA. Lai stiprinātu iedzīvotāju, skolu jaunatnes patriotismu un valsts piederības sajūtu, 5.jūlijā Balvos norisināsies Latgales partizānu pulka simtgades svinības, aģentūru LETA informēja Balvu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Iluta Mežule.

Viņa skaidroja, ka Latgales partizānu pulks ir savdabīgs, netradicionāls militārs formējums - tas jau bija izcīnījis sīvas kaujas un aizstāvējis frontes līniju 50 kilometru garumā, kad 1919.gada 5.jūlijā nāca Austrumu frontes virspavēlnieka pavēle, kura nosauca Balvu Partizānu vienību par Latgales partizānu pulku un iekļāva to Latvijas armijas sastāvā. Latgales partizānu pulks 1919.gadā nosargāja Austrumu frontes ziemeļu sektoru laikā, kad pie Daugavas tika izcīnītas izšķirošas kaujas pret Bermonta karaspēku. Pulks pastāvēja līdz Padomju Krievijas un Latvijas Republikas miera līguma noslēgšanai, vēlāk izformēts, iekļaujot citos Latvijas armijas formējumos.

"Ziemeļlatgales atbrīvošana Latgales partizānu pulkam bija nopietnākais pārbaudījums visā tā kauju vēsturē," uzsvēra Mežule.

Lai godinātu kritušo karavīru piemiņu, pēc Neatkarības kara cēla pieminekļus, iekārtoja piemiņas vietas Balvos, Viļakā, Baltinavā, Šķilbēnos, Rugājos, Tilžā, Kārsavā, kā arī tagadējā Krievijas teritorijā - Linavas pagasta Rītupē un Kacēnu pagastā.

Simtgades svinību laikā plkst.13 paredzēta svētku dienas "Latgales partizānu pulkam 100" un ekspozīcijas "Ziemeļlatgale Latvijas neatkarībai" atklāšana Balvu Novada muzejā. Plkst.14 aktivitātes norisināsies laukumā pie Balvu Kultūras un atpūtas centra, bet plkst.18 paredzēts svinīgs brīdis pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem. Pie pieminekļa uzstāsies Kanādas Bruņoto spēku Centrālais orķestris.

Savukārt plkst.19 sāksies svētku koncerts, kurā muzicēs vīru ansamblis "Dobeles zemessargi", Balvu pilsētas parka estrādē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)