Banner 980x90

5 rotaļlietas, kas palīdzēs attīstīties bērna intelektam

Rotaļlietu izvēle veikalos ir ļoti plaša, tāpēc vecākiem var nemaz nebūt tik viegli izlemt, ko tad pirkt saviem bērniem, bet ko labāk atstāt plauktā. Labākā izvēle noteikti būs tādas rotaļlietas, kas palīdz bērnam attīstīties – veicina intelektu, radošo un stratēģisko domāšanu. Šīs prasmes viņam palīdzēs skolas mācību procesā un noderēs jebkurā dzīves situācijā.

Konstruktori
Konstruktori ir ļoti laba rotaļlietu izvēle gan mazākiem bērniem, gan jau skolas vecuma atvasēm, jo konstruktori pieejami dažādās grūtības pakāpēs un tematikā, tāpēc būs iespējams piemeklēt kaut ko katram bērnam saistošu. Konstruktori attīsta sīko motoriku, liek bērnam domāt radoši, trenē atmiņu, attīsta telpisko izjūtu un domāšanu. Tāpat konstruktors var kalpot kā mācību un uzskates līdzeklis gan krāsu, gan formu, gan skaitļu pasaules apgūšanai. Protams, konstruktori arī ļauj bērniem izspēlēt visdažādākās situācijas un ļauties fantāzijas lidojumam. 

Puzles
Puzles ir vēl viena lieliska rotaļlieta, kas piemērota gan pašiem mazākajiem, gan lielākiem bērniem. Puzles trenē atmiņu, radošo un stratēģisko domāšanu. Puzles ir arī ļoti labs pacietības treniņš. Ja sākumā bērns spēj salikt puzli ar 20–50 kauliņiem, tad pēc kāda laika viņš jau būs gatavs puzlei ar 100 kauliņiem. Jo lielāks bērns, jo viņam var piedāvāt puzles ar sīkākiem kauliņiem. Tas būs lielāks izaicinājums prāta spējām, bet trenēs smadzeņu darbību ļoti efektīvi.

Mūzikas instrumenti
Bērnus dabiski piesaista rotaļlietas, kuras skan. Pat zīdaiņiem vairāk patīk tās mantiņas, kas grab, ar kurām viņš pats var radīt skaņu. Tāpēc dažādi mūzikas instrumenti labi iederēsies bērna rotaļlietu klāstā. Bērns mācās noturēt interesi par objektu, iepazīst skaņu pasauli, to dažādību, atklāj veidus, kā pats var radīt dažādas skaņas, apgūst ritmu. Bērnam piemēroti mūzikas instrumenti būs ksilofons, tamburīns, bungas, harmonikas. Lielākus bērnus jau var iepazīstināt ar nopietnākiem instrumentiem – klavierēm, ģitāru un citiem. Protams, mūzikas instrumenti liek darboties sīkajai motorikai, kam ir visaptveroši pozitīvs iespaids uz bērna attīstību.

Zinātnes un radošie komplekti
Jau nedaudz lielākiem bērniem var piedāvāt rīkoties ar zinātnes un radošajiem komplektiem, kur pašam ir iespēja izpētīt, darboties un atklāt. Iespējams iegādāties gan jauno ķīmiķu komplektus, gan spēles, kur var izpētīt anatomiju un trenēties ārsta profesijai. Ja bērns izrāda izteiktu interesi par kādu jomu, tad ir vērts pameklēt atbilstošu radošo vai izpētes komplektu, kas ļautu viņam paplašināt savas zināšanas un izmēģināt spēkus šajā jomā. Tas pat var būt aizsākums nākotnes profesijas izvēlei. 

Galda spēles
Galda spēles noteikti ir lielisks intelekta attīstītājs ar plašu pielietojumu. Galda spēļu klāsts ir ļoti plašs. Būs iespējams atrast spēles katrai gaumei. Bērni labprāt spēlē dažādas galda spēles kopā ar saviem vecākiem, tāpēc ieteicams izvēlēties arī tādas galda spēles, kas piemērotas visai ģimenei. Galda spēles attīsta domāšanu, iemāca godīgu sacensību, sekmē sociālās iemaņas, asina prātu un atjautību, protams, arī var palīdzēt skaitļu, burtu, krāsu, formu un citu zināšanu apgūšanā mazākiem bērniem. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)