Banner 980x90

Balvu novada virpuļviesuļa izpostītās saimniecības no pašvaldības varēs saņemt līdz 2580 eiro atbalstu

Rīga, 8.jūl., LETA. Saimniecības Balvu novada Bērzpils pagastā, kas aizvadītās nedēļas nogalē cietušas no virpuļviesuļa, no pašvaldības varēs saņemt līdz 2580 eiro atbalstu, aģentūru LETA informēja novada domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs (LZS).

Saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Par sociālās palīdzības pabalstiem Balvu novadā" Sociālā dienesta izveidotā Sociālo lietu komisija personai var piešķirt pabalstu līdz sešu Ministru kabineta noteikto minimālo mēnešu darba algu apmēram gadā. Tas nozīmē, ka lielākais iespējamais pabalsta apmērs ir 2580 eiro.

Tuvākajā laikā tiks sasaukta Sociālo lietu komisija, lai pieņemtu lēmumu par finansiālā atbalsta apjomu cietušajām saimniecībām. Pušpurs prognozēja, ka lēmumu par atbalsta apmēru varētu pieņemt šonedēļ.

"Pāris sekunžu laikā virpuļviesulis aiz sevis atstājis milzīgus postījumus. Tomēr pats galvenais, ka postošajā dabas stihijā necieta paši cilvēki. Pašvaldība tās iespēju robežās sniegs finansiālu atbalstu tiem, kuru saimniecības ir nopostītas. Bet aicinu arī iedzīvotājus būt atsaucīgiem un sniegt savu atbalstu - darbaspēka, materiālo vai finansiālo. Jebkura palīdzība būs noderīga, lai likvidētu nelaimes sekas," aicināja domes priekšsēdētājs.

Vienlaikus atbalstīt cietušos pašvaldība lūgs arī valsti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

LETA jau vēstīja, ka sestdien pēcpusdienā Balvu novada Bērzpils pagastā virpuļviesulis nopostījis vairākas mājas, aģentūrai LETA pastāstīja Bērzpils pagasta pārvaldes vadītāja Biruta Bogdane.

Jautāta, vai pagasts sniegs kādu palīdzību cietušajām saimniecībām, Bogdane sacīja, ka pagastam līdzekļu nav, tāpēc jau pirmdien tiks rakstīts iesniegums Balvu novada domei par līdzekļu piešķiršanu.

Cietušajā zemnieku saimniecībā "Krastiņi" aģentūrai LETA pastāstīja, ka aptuveni trīs minūtes ilgušā virpuļviesuļa laikā saimniecībā tobrīd atradās tās saimnieks un viņa 87 gadus vecā māte. Sieviete darbojusies āra virtuvē, bet dēls garāžā. Viņi virpuļviesulī nav cietuši.

Zemnieku saimniecībā stāstīja, ka virpuļviesulis ne tikai pacēlis gaisā ēku jumtus, tās sagraujot, bet arī pacēlis gaisā no ēkām dažādus lielgabarīta priekšmetus, piemēram, saldētavu, kas vēlāk atrasta tuvējā laukā. Tāpat virpuļviesuļa noceltās pirts jumta daļas trāpījušas pļavā esošajai govij, to savainojot.

Saimniecībā atzina, zaudējumi tiek apzināti, bet dabas stihija ir pilnībā to iznīcinājusi. "Palikuši tikai lopi un cilvēki," piebilda zemnieku saimniecībā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)