Banner 980x90

Rasnačs mudina samazināt kadastrālās vērtības nozīmi NĪN aprēķināšanā

Rīga, 20.marts, LETA. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) sagaida no Finanšu ministrijas (FM) atsaucību ierosinājumam mazināt kadastrālās vērtības nozīmi nekustāma īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanā.

Rasnačs sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra, ka Tieslietu ministrija (TM) turpinās uzstāt uz piedāvājuma līdz 2020.gadam "iesaldēt" kadastrālās vērtības un no 2018.gada noteikt, ka NĪN kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu. Tāpat paredzēts nodrošināt kadastrālo vērtību metodikas pilnveidošanu.

Ministrs uzsvēra, ka sagaida FM atsaucību NĪN aprēķina formulas mainīšanai. Savukārt pašvaldībām, nosakot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus kopsakarā ar nodokļa likmi, ir jāievēro sociālās atbildības princips, kas paredz īpaši ņemt vērā nodokļa ietekmi uz sociāli mazaizsargāto un trūcīgo iedzīvotāju grupām.

Jautājumi par NĪN politiku tiek apspriesti FM vadītajā darba grupā. FM Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis iepriekš skaidroja, ka tā turpina savu darbu pie risinājumu meklēšanas, paplašinot izpētes lauku arī ar citiem elementiem, kas netieši ietekmē lielo nekustamā īpašuma nodokļa apmēru, piemēram, kadastrālās vērtības un pašvaldību finanšu izlīdzināšanu.

Pašvaldībām jūnijā ir jāsagatavo nekustamā īpašuma nodokļa prognozes 2018.gadam, un tās tiek gatavotas pēc datiem uz 2017.gada 1.jūniju. Līdz ar to ir svarīgi zināt paredzamās izmaiņas kadastrālo vērtību noteikšanā, ko plāno ieviest TM. Pašreiz normatīvie akti paredz, ka ar 2018.gada 1.janvāri kadastrālo vērtību aprēķinās, nodrošinot kadastrālo vērtību vidējo atbilstību nekustamā īpašuma tirgus cenām, kādas tās bija 2015.gada 1.jūlijā, vidēji 85% apmērā, informēja FM.

Līdz šim FM no TM esot saņēmusi tikai aptuveni iezīmētus rīcības virzienus attiecībā uz iespējamajām izmaiņām kadastrālajās vērtībās, norāda FM. Tāpat tiek vērtēts piedāvājums paredzēt noteikta apmēra ierobežojumu kadastrālo vērtību pieaugumam vai arī NĪN, tomēr šis risinājums ierobežo kadastrālo vērtību pilnveides iespējas un pašvaldību tiesības, iepriekš pauda FM. Turpmākā FM rīcība attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa politikas izmaiņām lielā mērā būs atkarīga arī no politiskā lēmuma un uzstādījuma attiecībā uz kadastrālo vērtību izmaiņām, kas ir nekustamā īpašuma nodokļa bāze.

Kā ziņots, jautājumā par izmaiņām NĪN regulējumā ir izskanējuši dažādi ierosinājumi, taču lielākoties iesaistītās puses par tiem nav spējušas vienoties. No līdz šim pārcilātajiem variantiem Finanšu ministrijas (FM) darba grupā neviens neliekas gana labs un atbalstāms, laikrakstam "Latvijas Avīze" izteicies FM valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības lietās Ilmārs Šņucins.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)