Banner 980x90

Balvos viesojas dzejniece Māra Zālīte

Smiltene24.lv
Smiltene24.lv
Projekta "Tikšanās Latvijas novadu bibliotēkās", ko realizē Latvijas Nacionālā bibliotēka, ietvaros, otrdien, 5.aprīlī Balvos viesojās dzejniece, dramaturģe un sabiedriskā darbiniece Māra Zālīte, pilsētas informācijas portāls Balvi24.lv uzzināja Balvu novada pašvaldībā.

Lai arī tikšanās notika ap pusdienlaiku, izvēlētā vieta, Balvu Novada muzeja Velvju zāle, palīdzēja radīt sajūtu, ka ir dzejas pēcpusdiena, iedvesa mieru un pareizo noskaņu. Pirms zālē ienāca Māra Zālīte, telpā jau valdīja patīkams noskaņojums – Ģirts Ripa uz klavierēm spēlēja dziesmas, kuru vārdus sarakstījusi pasākuma viešņa, sanākušie klusām čaloja, kāds pārlapoja līdzi paņemto dzejnieces grāmatu.

Māra Zālīte lasīja dzeju, kas rakstīta operām "Indriķa hronika", "Sfinksa", "Hotel Kristina", "Leļļu opera" un citus darbus. Sanākušajiem bija iespēja noklausīties jaunas dziesmas vārdus, ko sarakstījusi dzejniece. Tās nosaukums ir "Nākamā pietura Depo" un pavisam drīz šī dziesma tiks atskaņota radio. Lasāmie gabali netika izvēlēti nejauši, autore jau pirms tam bija padomājusi, kas būtu jānolasa, par ko būtu jārunā.

Dzejniece labprāt atbildēja arī uz uzdotajiem jautājumiem. Atbildot uz jautājumu, kas šobrīd viņu uzrunā no latviešu literatūrā tapušā, Māra Zālīte teica, ka: "Latviešu literatūra šobrīd ir augstā līmenī, ir notikusi renesanse. Latviešu literatūra šobrīd ir spoža gan prozā, gan dzejā, mazāk dramaturģijā. Prieks, ka tā tiek ievērota, tulkota citās valodās. Mans favorīts šobrīd ir Noras Ikstenas grāmata "Mātes piens".

Kaut arī Māru Zālīti plašāk pazīst kā dzejas autori, kā viņa pati atzina: "Romānus rakstu jau sen". Pazīstamākais no tiem ir romāns "Pieci pirksti", ko var saukt par autobiogrāfisku romānu – stāstu par 5 gadus vecu meitenīti, kura kopā ar vecākiem atgriezusies no Sibīrijas, par to, kā meitene Laura Latvijā pavada pirmo vasaru. Romāna autore lasīja tekstu no nodaļas "Briesmu stāsti" atklājot, cik nepazīstama vide bijusi mazajai Laurai, par nedarbiem, kas darīti kopā ar citiem bērniem stacijas un vilcienu tuvumā.

Patīkamu noskaņu Māra Zālīte radīja lasot atgadījumus par sevi, savu ģimeni, ko sarakstījis viņas vīrs Jānis Ķuzulis – ikdienišķus, bet tajā pat laikā amizantus notikumus, kas bijuši jau pirms daudziem gadiem.

Pasākumu organizēja un vadīja Balvu Centrālās bibliotēkas direktore Ruta Cibule, kura arī tika nolasījusi Māras Zālītes dzeju, no sirds pateicās dzejniecei par ciemošanos, dāvāja ziedus un aicināja to darīt arī klātesošos. Tikšanās nobeigumā klausītāji dzejniecei pasniedza ziedus, saņēma autogrāfus. Māra Zālīte nesteidzīgi, ar katru, kas pie viņas pienāca, tika parunājusi, tādējādi parādot, cik nozīmīga ir cilvēku atzinība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)