Banner 980x90

Fiskālās disciplīnas padome: JKP vienīgā piedāvā valsts parāda mazināšanai pārdot valsts uzņēmumu akcijas

Rīga, 17.aug., LETA. "Jaunā konservatīvā partija" (JKP) Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) partiju aptaujā vienīgā piedāvā mazināt valsts parādu, pārdodot valsts uzņēmumu akcijas.

FDP aptaujas dati balstīti uz piecu partiju - JKP, "No sirds Latvijai" (NSL), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), "Attīstībai/Par!" un "Progresīvie" - sniegtajām atbildēm, jo pārējās partijas, kuras kandidē 13.Saeimas vēlēšanās, vai nu neatsaucās FDP aicinājumam piedalīties aptaujā, vai arī atbildes iesniedza novēloti, vai viedokļa formā.

FDP norādīja, ka prakse sagatavot un izpildīt budžetu ar deficītu izraisa valsts parāda pieaugumu, lai finansētu starpību starp izdevumiem un ieņēmumiem. Līdz šim tas ir bijis galvenais valsts parāda pieauguma faktors. Padomes aptaujas modelī veikts pieņēmums par to, ka budžeta bilance ir vienīgais faktors, kurš ietekmē valsts parāda līmeni.

"Protams, politisko partiju plāni pieņemt un izpildīt budžetu ar deficītu rezultējas pieaugošā valsts parādā. Aptaujas dalībnieki paredz dažādus scenārijus valsts parāda līmeņa rādītāja attīstībai," atzina FDP.

Sabalansēts budžets ļauj "Progresīvo" piedāvājumā līdz 2021.gadam panākt valsts parāda samazināšanos pret iekšzemes kopproduktu (IKP) par vienu procentpunktu. NA piedāvājumā valsts parāda pret IKP rādītājs nemainās, bet "Attīstībai/Par!" un NSL piedāvājumā valsts parāds pieaug.

Savukārt JKP priekšlikums paredz kompensēt budžeta deficīta finansēšanai nepieciešamos finanšu līdzekļus un arī mazināt valsts parāda apmēru pārdodot valsts aktīvus.

JKP norāda, ka tā ir gatava pārdot Latvijas iedzīvotājiem, pensiju fondiem un ārvalstu investoriem dažu lielo valsts uzņēmumu akcijas (sākotnēji ap 20%), lai priekšlaicīgi atmaksātu daļu no valsts parāda, mazinot arī ikgadējās valsts parāda apkalpošanas izmaksas.

Tajā pašā laikā FDP norādīja, ka visu partiju plāni četru gadu periodā paredz, ka ekonomikas pieaugums apsteigs valsts parāda pieaugumu, kas nozīmē zināmu automātisku ietekmi uz to, ka arī valsts parāds samazinās.

"Straujāk mazinot valsts parāda apmēru, tā kā tas ir JKP un "Progresīvie" piedāvājumā, varētu tikt ietaupīti budžeta izdevumi valsts parāda pakalpošanai - abos gadījumos straujāk nekā bāzes scenārijā. Pozitīvi vērtējamās atbildes ļauj izšķirt divas pieejas - gan atbildīgāku pieeju plānojot budžetu, gan arī paredzot papildu pasākumus tieši parāda mazināšanai," piebilda FDP.

Jau ziņots, ka politiskās partijas priekšvēlēšanu programmās pauž atbildīgu attieksmi pret budžetu un apzinās fiskālos riskus, secināts FDP politisko partiju aptaujā.

Veicot šo aptauju, Latvijā pirmo reizi politisko partiju eksperti centās novērtēt politisko iniciatīvu ietekmi uz budžeta izdevumiem un ieņēmumiem. Aprēķinu pamatā tika izmantots vienots makroekonomisko un fiskālās politikas prognožu ietvars, balstoties uz Latvijas Stabilitātes programmu 2018.-2021.gadam. Partijām bija jāaizpilda tabula, sniedzot priekšlikumus izdevumu un ieņēmumu pasākumiem, kas tika salīdzināti ar tā saucamo bāzes scenāriju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)