Banner 980x90

Mūzikas un mākslas festivāls "Bildes 2017" aicina uz veterānu koncertu

25. novembrī Rīgas Kongresu namā, Krišjāņa Valdemāra ielā 5, ar tradicionālo "Bilžu" veterānu koncertu noslēgsies 32. mūzikas un mākslas festivāls "Bildes". 

25. novembrī Rīgas Kongresu namā, Krišjāņa Valdemāra ielā 5, ar tradicionālo "Bilžu" veterānu koncertu noslēgsies 32. mūzikas un mākslas festivāls "Bildes". Ilggadējiem "Bilžu" apmeklētājiem tā būs iespēja vienkopus redzēt lielu daļu to pašmāju mūziķu, kuri sevi jau spilgti apliecinājuši uz Latvijas mūzikas skatuves. Daudziem dalībniekiem "Bildes" jau sen ir ikgadēja kopā sanākšanas reize, ik pa laikam tieši festivālā izveidojot jaunus kopprojektus.

Koncertu vadīs Varis Vētra un tajā uzstāsies "Stiprās sievas" un Marhils, Guntars Račs, "Dzidriņas megasistēma", r/a "Zvani", "Nav miera laukos", Armands Alksnis un draugi: Laura Teivāne, Jānis Bukums un "Suitu dūdenieki", Varis Vētra, "Bague Duo" un Aija Vītoliņa, Akustisko ģitāru trio "AG 3o", "Ducele", Lolita Novikova, Einārs Vītols, Ints Teterovskis un "Moderans", Jauno Jāņu orķestris, "Sandman", Daiga Petkēviča, "Pērkons", "Labvēlīgais tips" u.c.

Veterānu koncertu uzsāks gluži nesen Triju Zvaigžņu ordeni saņēmušais komponists Uldis Marhilēvičs kopā ar apvienību "Stiprās sievas". Savukārt koncerta noslēgumā jau tradicionāli tiks izpildīta viņa komponētā festivāla himna "Tikai tā", kam šogad tiek svinēta 30 gadu jubileja. Dziesmas tekstu 1987. gadā radīja jaunais dzejnieks Guntars Račs, kad uz "Bilžu" skatuves pirmoreiz uzstāties gatavojās "Liepājas brāļi". "Bija jautrs prāts, jautri mums gāja, tapa "Bildes", Guntars Račs uzrakstīja smukus, krāsainus vārdus un tā mēs – "Liepājas brāļi" – to dziesmu sākām dziedāt," atminas Uldis Marhilēvičs, kurš pats šogad atzīmē 60 gadu jubileju. "Tikai tā" ir trāpījies tāds labs kods, kas laikam arī ir pats svarīgākais dziesmā, lai tā būtu ilgdzīvojoša. "Bildēs" tas vienmēr ir kā punktiņš uz "i" – visi vecie sanāk kopā un emocionāli uzdzied. Tajā brīdī savienojas kopā vairāki gadu desmiti…"

"Pirmajā reizē, kad piedalījos "Bildēs", gandrīz nevienu tur nepazinu," izsakās Daiga Petkēviča, kura savukārt svin 30 gadus kopš uzkāpšanas uz festivāla "Bildes" skatuves. "Izņemot Niku Petraškeviču, kura dziesmu dziedāju, un Andri Grunti. Ar abiem kopā tad arī uzstājos. Es biju ārkārtīgi uztraukusies. Gribējās, lai iebrūk grīda un man nav jāuzstājas. Vēl nebiju kāpusi uz skatuves tik lielas auditorijas priekšā. Pēc uzstāšanās bija aplausi, bet es nespēju iznākt uz skatuves vēlreiz. Man trīcēja ceļi un es sabruku krēslā. Toreiz domāju – viss, man šito te vairs nevajag nekad mūžā! Protams, ka tas pārgāja. Un tagad būšu "Bildēs" jau 30. reizi. Nu jau es labi pazīstu savus kolēģus un man ir prieks katrreiz ar viņiem tikties. Būt uz skatuves – tā ir svētku sajūta, tomēr uztraukums man ir joprojām. Šoreiz uzdziedāšu vienu no savām vismīļākajām dziesmām – Zigmara Liepiņa "Ķiršu lietu". Un vēl kopā ar Normundu Jakušonoku izpildīsim arī senu, bet līdz šim citiem nedzirdētu dziesmu, kurai vārdus esmu rakstījusi es, bet viņš darinājis mūziku."

"Pirms gada kopā ar Andri Alviķi uzstājāmies festivālā divatā," saka Arnis Veisbārdis, kura jaunākais sastāvs – "Ducele" – būtībā ir uzskatāms par tieši pirms gada "Bildēs" radušos apvienību. "Nosaukums grupai tad vēl nebija, bet bija tās iedīglis. Ideja par īstu grupu man radās tieši pēc festivāla, jo bija radusies pārliecība, ka cilvēkiem laikam patīk mūsu mūzika. Sākām nopietnu darbu ierakstu studijā. Mums pievienojās vēl vairāki cilvēki. Un jūnijā izdevām albumu. Šogad festivālā iespējams uzspēlēsim kaut ko arī no nākamā, topošā albuma. Man "Bildes" vienmēr bijis svarīgs festivāls, jo piedalījos tajā jau karavīru ansambļa "Zvaigznīte" sastāvā. Pēc tam piedalījos arī ar grupu "Vecās mājas". Man patīk pati festivāla pamatideja, ka dažādi radošu profesiju cilvēki vienojas gan dziesmās, gan citās izdarībās. Protams, "Bildes" laika gaitā ir paplašinājušās gan ar ģimeņu, gan blūza un vēl citiem koncertiem, kas ir ļoti interesanti. Īpaši "Bilžu" publika ik gadu gaida tieši abus veterānu koncertus, no kuriem viens ir kopā ar jaunajiem muzikantiem. Tas ļauj ieraudzīt tendences, tādēļ šis festivāls kopumā ir laba vieta dažādiem Latvijas mūzikas mīļotājiem."

25 gadu jubileju šogad atzīmē grupa "Labvēlīgais tips" un "Bildes" bija viena no pirmajām skatuvēm arī šai vienībai. "Mana uzstāšanās "Bildēs" sākās ļoti diletantiski ar "1. prognozi"," atminas grupas "Labvēlīgais tips" ģitārists Ģirts Lūsis. "Apsolījām, ka arī 1992. gadā uzspēlēsim foršu koncertu. Uz lielās skatuves. Datums bija sarunāts, bet ansambļa, protams, vairs nebija. Savācām kopā jaunu kolektīvu. Ticiet vai nē, uz skatuves bijām kādi 12! Un toreiz bija atļauts spēlēt veselu pusstundu! Varējām sevi labi parādīt savos krāšņajos tērpos… 25 gadus vēlāk atliek secināt, ka "Bildes" ir ļoti apsveicams pasākums, kas visu šo laiku tiešām ir noticis, neskatoties uz visādiem pārmaiņu vējiem, krīzēm un citām likstām apkārt. "Labvēlīgajam tipam" uzstāšanās festivālā ir kā skaista nostalģija – tāds mazs solītis iekšā tajā "Bilžu" rāmī."

Koncerta sākums Kongresu namā plkst. 18.00. Tā laikā foajē vēl būs apskatāma arī "Bilžu" mākslas izstāde "Instrumenti. Pārvērtības".
Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un bilesuparadize.lv. Pieteikumi kolektīvajiem apmeklējumiem un papildu informācija: "Bilžu birojs", tālr. nr. 29282866, e-pasts bildes@bildes.lv.

Koncerta programmā iespējamas izmaiņas.

Festivālu "Bildes 2017" atbalsta: Rīgas dome. Sadarbības partneri un informatīvie atbalstītāji: "Danske Bank", "A-T Trade Music", t/c "Spice", "Kaļķu vārti", Latvijas Universitāte, Radio SWH, draugiem.lv, inbox.lv, apriņķis.lv, kulturasvestis.lv, "Privātā Dzīve", "Diena", "Rīga TV24", "Pilsēta 24", zl.lv, "Chaula TV", "1188" u.c.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)