Banner 980x90

Padomi lakotas un eļļotas grīdas kopšanai

Foto: Bigstockphoto.com / khunaspix
Foto: Bigstockphoto.com / khunaspix
Koka grīdas segums ir klasiska un nezūdoša vērtība neatkarīgi no sezonālajām interjera tendencēm. Lai koka, parketa vai lamināta grīda būtu gan skaista, gan funkcionāla, tai nepieciešama arī piemērota apstrāde un ikdienas kopšana. Par to vairāk – šajā rakstā!

Grīdas lakošana un grīdas eļļošana – kādas ir būtiskākās atšķirības?
Lai saprastu, kā lakotu vai eļļotu grīdu labāk kopt, vispirms nepieciešams izprast, kādas ir galvenās šo grīdas segumu atšķirības. Katram no grīdas apstrādes veidiem ir savas priekšrocības, taču, kopumā vērtējot, grīdas lakošana un grīdas eļļošana ir visnotaļ dažādi seguma apstrādes veidi.

Lakotas grīdas priekšrocība – vienkāršāka kopšana
Grīdas lakošana ir ļoti izplatīts grīdas apstrādāšanas veids. Tās rezultātā grīda kļūst spīdīga, turklāt arī lakotu grīdu ir salīdzinoši vienkāršāk kopt, jo lakots grīdas segums aizsargā no dažādu mitrumu uzsūkšanās. Taču jāņem vērā, ka grīdas lakošana segumu padara nedaudz vēsāku, tāpēc, ja kādā no telpām vēlies pārvietoties ar basām kājām, iespējams, ka piemērotāks risinājums būs grīdas eļļošana.

Grīdas eļļošana nodrošina patīkamas izjūtas
Kā jau minējām, eļļota grīda sniedz patīkamu sajūtu, tai pieskaroties, un šī iemesla dēļ grīdas eļļošana nereti tiek izmantota, piemēram, guļamistabā. Taču jārēķinās ar tās salīdzinoši augstākajām prasībām, proti, eļļota grīda ir daudz uzņēmīgāka pret šķidrumiem. Ja uz grīdas gadīsies ko izliet, ļoti iespējams, ka šķidrums iesūksies kokā, atstājot neizmazgājamu pleķi. Taču, ja gadās saskarties ar nelieliem bojājumiem, piemēram, kāda dēļa sašvīkāšanu, eļļotu grīdu atjaunot ir daudz vienkāršāk, jo katru dēli iespējams eļļot atsevišķi. Ar lakotu segumu šis process ir visnotaļ sarežģītāks – ja lakas kārtu paredzēts atjaunot, tas jādara uzreiz visai grīdai. Ņem vērā arī to, ka grīdas eļļošana maina seguma izskatu – grīdai tiek piešķirts elegants spīdums, kā arī tiek izcelta koka struktūra.

Nozīmīgs faktors – pareiza kopšana
Taču, lai koka grīda izskatītos eleganti ikdienā, ar eļļošanu vai lakošanu vien būs par maz, jo nepieciešams arī grīdu attiecīgi kopt. Lai grīda kalpotu ilgāk un izskatītos skaistāk, esam apkopojuši četrus padomus – tos ievērojot, Tava grīda būs patiešām eleganta!

– abrazīviem līdzekļiem
Ņem vērā, ka grīdas segumu ir arī vieglāk sabojāt, un Tu taču nevēlies, lai uz Tavas grīdas parādītos dažādi pleķi, vai ne? Tādā gadījumā atceries – abrazīvie līdzekļi koka grīdu var neatgriezeniski sabojāt. 

Lakotu grīdu kopt ir vieglāk
Ja salīdzinām lakotu un eļļotu grīdu, uzreiz jāteic, ka ar laku klātas grīdas kopšana ir vienkāršāka. Šī iemesla dēļ grīdas eļļošana tiek izmantota telpās, kuru segumi ir mazāk pakļauti dažādiem netīrumiem, piemēram, guļamistabā, savukārt telpās, pa kurām ikdienā nākas pārvietoties intensīvāk (koridors, dzīvojamā istaba, viesistaba), lakota grīda ir piemērotāka.

Ar mēbeļu pārvietošanu – ļoti uzmanīgi
Laiku pa laikam mājoklī gribas kādas pārmaiņas, un viens no veidiem, kā tās panākt, ir mēbeļu pārvietošana. Noteikti piekritīsi, ka tas ir lielisks veids, kā izmainīt telpas vaibstus, taču ņem vērā – mēbeļu pārvietošana var sabojāt grīdas segumu. Lai no tā izvairītos, zem mēbeļu kājām un citām saskares vietām ar grīdu iespējams uzlīmēt mīkstos paliktņus. Prātīgi jālieto arī krēsli, kuriem ir ritentiņi. Ja Tavā mājā ir šāds krēsls, paliec tam apakšā paklājiņu.

Izvēlies piemērotus grīdas kopšanas līdzekļus
Ja Tev šķiet, ka grīdas tīrīšana aprobežojas ar grīdas seguma izslaucīšanu un uzmazgāšanu ar ūdeni – tā gluži nav. Protams, ja par grīdas segumu izvēlētas flīzes vai lamināts, to var uzkopt vienkāršāk, taču koka grīdām kopšana ir nedaudz komplicētāka. Galvenais nosacījums – izvēlēties konkrētajam segumam piemērotus tīrīšanas līdzekļus. 

Taču atšķiras ne tikai kopšanas līdzekļi, bet arī piederumi, piemēram, tīrīšanas slotas. Ērtākais veids, kā noskaidrot konkrētajam segumam piemērotākos tīrīšanas līdzekļus un aksesuārus, ir doties uz kādu no profesionālajiem saimniecības preču veikaliem un lūgt palīdzību pārdevējiem vai konsultantiem.

Kāpēc grīdas lakošana un grīdas eļļošana jāuztic profesionāļiem?
Neskatoties uz to, ka grīdas lakošana un eļļošana var tikt veikta paša spēkiem, to labāk uzticēt profesionāliem darbiniekiem, kuri attiecīgo darbību veic ikdienā. Tādējādi Tev nebūs jāuztraucas par to, kāds būs galarezultāts, bet ieekonomēto laiku varēsi izmantot kādai patīkamākai nodarbei. 

Grīdas lakošana, eļļošana un vaskošana ir arī uzņēmuma "Eco Baltia VIDE" pakalpojumu klāstā. Turklāt tie nebūt nav vienīgie pakalpojumi – iespējams pieteikties arī telpu uzkopšanai, grīdas segumu tīrīšanai, maināmo paklāju servisam un vēl virknei dažādu pakalpojumu, kas apkārtējo vidi padara estētiskāku un tīrāku. Detalizētāku informāciju iespējams atrast uzņēmuma mājaslapā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)